Kokbok för framtidens ledare

Helle Konga-Nielsen och Hanna Broberg pratar ledarskap i Chefspodden.

Möt en erfaren chef som har receptet för ett gott ledarskap. Vi träffar en av författarna till Kokbok i ledarskap för att prata chefsroll, arbetsglädje och utmaningar.

I veckans avsnitt av Chefspodden möter vi Helle Konga-Nielsen, en erfaren chef, som tillsammans med Siv Olofsson skrivit boken Kokbok i ledarskap. Hon berättar om sina erfarenheter och vad chefsrollen innebär. Om att gilla människor och vara äkta, att våga prata och lyssna på medarbetarna.

Podden bjuder på tips och beskrivningar av det praktiska ledarskapet. Ett ledarskap som inte står och betraktar från sidan, utan mitt i där det händer. Vi pratar om ett par av recepten i Helle Konga-Nielsens kokbok, däribland om visioner och mål, att få medarbetare med sig och ha en gemensam bild. För att utvecklas som chef måste man prova sig fram och hitta sin modell. Nätverka med andra chefer, tänk och lär av varandra, och lär av de egna misstagen.

För Helle Konga-Nielsen handlar ledarskapet inte om din egen status, utan om verksamheten. Som chef arbetar man genom sina medarbetare och kan inte göra allt själv. Ödmjukhet är nödvändigt, menar hon, och man måste våga vara öppen och fråga, ta emot goda råd och fråga andra om det man inte kan. Chefsvardagen består av både administration och tuffa utmaningar, men det gäller att försöka delegera och hitta rätt person för rätt uppgifter. Man får fundera på vad man är bra på, och ta hjälp med det man inte gillar eller inte är bra på.

Arbetsglädje och utmaningar

Vilka drivkrafter man har som chef kan ju vara olika, men Helle Konga-Nielsen lyfter fram både arbetsglädjen, utmaningarna och viljan att nå resultat. Man måste också påminna sig vad man har lyckats med, om det som går bra. Och det gäller att också visa medarbetarna det. Problemen måste man också lösa, och de måste lösas så fort som möjligt.

I kokboken finns recept för ett gott ledarskap och alla recepten har avsmakats av författarna själva. Välkommen till podden vid grytan.