Kyrkan och det sociala arbetet

När samhällets skyddsnät ibland sviktar får kyrkan återigen en viktig roll i det sociala arbetet. I veckans Socialtjänstpodd pratar vi med diakonen Pernilla Landin.

När samhällets skyddsnät inte räcker och reglerna kring hjälp och stöd blir striktare ökar klyftorna mellan människor. När fler är resurssvaga och barn växer upp under fattiga förhållanden får kyrkan en nygammal roll. Som diakon och socionom i Svenska kyrkan axlar Pernilla Landin det socialtjänsten inte mäktar.

I Nacka kommun arbetar kristna och muslimer tillsammans med Stockholms Stadsmission för att hjälpa 8 000 enskilda personer varje år. Allt från pensionärer till ensamstående mödrar, både svenskar och invandrare. Bland gåvorna är det vanligt med SL-kort, barnvagnar, schampoo, medicin, presentkort på mat, och bidrag till skolutflykter. Nya ansikten dyker upp hela tiden. Behoven ökar från termin till termin – och allra särskilt kring juletid. 

Nackas råd- och stödcenter Källan där Pernilla Landin är verksamhetsledare erbjuds även juridisk rådgivning, sommaraktiviteter och samtalsstöd vid livskriser, svåra upplevelser eller problem i relation med skola eller socialtjänst. Den som behöver kan också få hjälp i kontakten med myndigheter. 

Mänsklig värdighet

Pernilla Landin valde att lyfta ett citat av Angela Merkel, som visar på att när det kommer till människans värdighet kan vi inte kompromissa: ”When it comes to human dignity, we cannot make compromises”.

I podden citerar hon också sin favoritdikt, Invandrarna av Bosse Parnevik. 

"En kommer hit för att fly från nöden

En kommer hit för att undgå döden

En kommer hit av terror tvungen

En kom hit för att gifta sig med kungen

/../

En del söker lugnet i stället för bråket

det enda vi svenskar kan bättre är språket

Det sägs att vi stammar från Adam & Eva

Som inte var svenskar – men ja må dom leva!"