Larm om fortsatt fara för utsatta barn

De orimliga arbetsvillkoren för socialsekreterarna fortsätter att drabba barnen, trots nya projekt för att förbättra läget för utsatta barn, skriver Svenska Dagbladet. Förbundsordförande Heike Erkers kräver en nationell handlingsplan för att vända krisen i socialtjänsten.

Efter mordet på åttaåriga Yara i Karlskrona i fjol och upprepade larm om brister inom socialtjänsten har frågan om socialsekreterarnas arbetsbelastning blivit nationella nyheter. Var tredje orosanmälning blev liggande för länge, många leder inte till utredning och utredningarna tar dessutom för lång tid, sade Anna Öström, utredare på IVO, till Svenska Dagbladet. 

Den tredje februari – samma dag som domen mot Yaras mördare meddelades – hölls ett möte mellan berörda myndigheter och den nationella samordnaren Cecilia Grefve, som nu fått i uppgift att se över barn- och ungdomsvården inom socialtjänsten. Grefve ska besöka femtio kommuner för att se hur de arbetar för att minska personalomsättningen och "se till att sprida goda exempel". En handbok, instruktionsfilmer och en ny version av ett stödsystem för dem som arbetar med barn har också tagits fram. 

"Väldigt stora maskor"

Men det är för lite, för sent, tycker Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers. 

– Vi har larmat länge om att skyddsnätet har väldigt stora maskor. Det är helt klart inte första gången ett barn faller igenom och det kommer att hända igen, säger hon till tidningen.

Hon anser att den pressade arbetssituationen för landets socialsekreterare spiller över på barnen. 

– Belastningen är konstant väldigt hög och det är de nyutexaminerade som jobbar med de här väldigt tuffa ärendena. De hinner inte med. Personalomsättningen är hög och chefer stannar inte kvar, säger Heike Erkers.

Erkers kräver därför en nationell handlingsplan för att vända krisen. Hon får medhåll av Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin, som säger att socialtjänsten måste reformeras och en handlingsplan tas fram för att lätta på trycket för dem som arbetar med barn och unga.

Läs artikeln i sin helhet på Svenska Dagbladet