Mänskliga rättigheter varje dag

Rocka sockorna

I stort sett hela världen har valt den 10 december som Dagen för mänskliga rättigheter. Samma datum delas också Nobels Fredspris ut, på Nobels dödsdag. En ren slump i kalendern. Sydafrika har valt en annan väg, de firar idag. Här hemma svämmar sociala medier över av människor som rockar sockorna. Allt ryms, alla får plats!

Idag firar Sydafrika sin dag för mänskliga rättigheter till minne av massakern i Sharperville, Gauteng, cirka en timme från centrala Johannesburg. Den 21 mars 1960 protesterade mellan 5 000 och 7 000 svarta mot Apartheidregimens passregler rörande begränsad rörelsefrihet inom landet. Protesterna var som störst vid polisstationen i kåkstaden Sharperville.

Källorna går isär: En del menar att den var fredlig, medan andra menar att stenkastning förekom. Det hela slutade med att polisen öppnade eld och 69 människor fick sätta livet till. När sedan ANC vinner valet och Nelson Mandela intar presidentposten väljer man att göra den 21 mars till nationell helgdag, istället för den allmänna dagen den 10 december som utgår från FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, vilka antogs 1948 i New York.

Sverige högt rankat

Mycket har hänt i Sydafrika sedan massakern i Sharperville, även om det ändå kom att dröja mer än 25 år tills apartheid avskaffades. Ända in i våra dagar jobbar man hårt för att förbättra för alla, även det politiska etablissemanget är starkt ifrågasatt och förekomsten av korruption verkar vara utbredd. De gamla nationella passreglerna som begränsade rörelsen för främst svarta inom Sydafrika i syfte att ha koll på förflyttningar, bosättningar och så kallade politiska upprorsmän, har tack och lov förändrats. Idag har Sydafrika – på papperet – en lagstiftning som går långt i frågor om mänskliga rättigheter och antidiskriminering.

Däremot står sig ett sydafrikanskt medborgarskap och ett sydafrikanskt pass inte särskilt högt i den årliga världsrankningen som konsultföretaget Henley & Partners och flygförbundet IATA nyligen presenterade för 2016. Ett sydafrikanskt pass rankas på plats 54 bland de 218 länder som jämförs, och av skalan att döma verkar de ligga i mitten. Det handlar om pass som öppnar för att besöka ett annat land utan att först behöva ansöka om visum.

Ett svenskt pass däremot öppnar för att du kan besöka 176 av världens länder utan visum. Sverige rankas på plats två, efter Tyskland som innehar förstaplatsen. Ett afghanskt pass öppnar för blott 25 länder och ett irakiskt pass för 29 länder. Vi med svenska pass och medborgarskap har det rätt bra i en internationell jämförelse. Vi ser det som en slags mänsklig rättighet att kunna resa och besöka länder fritt och utan visum. Vi är bra bortskämda.

Rättigheter – en ständigt pågående kamp

Enligt min mening måste mänskliga rättigheter jobbas för årets alla dagar. Det är i princip omöjligt att luta sig tillbaka och njuta segerns sötma när rättigheter klubbas igenom och blir lag. Bläcket hinner inte torka förrän motståndarna slipar på argument och tillvägagångssätt för att plocka bort en punkt i rättighetskatalogen så snart tillfälle ges. Mänskliga rättigheter måste vara en ständigt pågående kamp.

Ett bra exempel på en kampanj som syns är Rocka sockorna. Idag uppmärksammas Internationella Downs Syndrom-dagen med #rockasockorna som går ut på att vi alla bär olika strumpor. Ett roligt – och synligt ställningstagande för mänskliga rättigheter även det. Här på Arbetsrätt & Förhandling hittade jag några kollegor som tänkt precis som jag. Bjuder på en groupie dagen till ära!