Matnyttigt, inspirerande och underhållande

Poddradion växer så det knakar i Sverige. På omkring ett årtionde har det svenska podcastlandskapet både vidgats och fördjupats – inte minst när det gäller jobbrelaterade program. Vilka är dina favoriter?

En vänlig och intressant röst i örat är ibland det bästa sällskapet i rusningstrafiken på väg till jobbet, i vårsolen under lunchpromenaden eller i mörkret i tvättstugan. Det finns program för att hålla sig informerad om sin bransch och det svenska samhället – eller bara drömma sig bort från vardagen.

Förutom etablerade radioprogram sänder både stora mediehus och mindre tidningar egna poddar om allt ifrån dagsaktualiteter till mode, populära komiker viker ut sig om stort som smått, och experter fördjupar sig i detaljer om de mest spridda ämnen.

Omkring 1,6 miljoner svenskar lyssnar i dag på poddradio. På den svenska marknaden finns det, enligt SvD, omkring 500 poddradioprogram som är mer eller mindre aktiva. Vill man lyssna på engelska är utbudet ännu bredare. Här nedan samlar vi ett urval av poddar som vi tror kan vara intressanta för er medlemmar.

HR-podden

HR-podden – ”Sveriges första HR-podcast” – drivs av Gisela Jönsson, som är doktorand i arbetsvetenskap på KTH, tillsammans med Katarina Starendal, en HR-konsult med bakgrund i företagsekonomi och psykologi. I den senaste podden trendspanar de om allt från jämställdhetsverktyg till psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Sociala nätets podcast

Programledaren Kristina Granath intervjuar inspirerande och tongivande personer inom socialt arbete. ”Ambitionen är att vi ska bli lite mer inspirerade, lära oss lite mer och att lyfta frågor som behöver debatteras”. I det senaste avsnittet från januari intervjuas bland annat Camilla Sköld, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Jämställdhetspodden

”Vetenskap och kunskap om grundläggande strukturer i vårt samhälle och hur dessa skapar skillnader mellan kvinnor och män.” I Jämställdhetspodden intervjuas akademiker, professorer, yrkesverksamma och andra experter ur ett jämställdhetsperspektiv.

Studio Ett

Missade du dagens Studio Ett? Ladda ner podcasten! SR:s populära aktualitetsprogram bjuder på fördjupande journalistik, utfrågningar av makthavare, debatter, samtal och närgångna intervjuer. Både stora och små händelser, inrikes så väl som utrikes. 

Freakonomics (engelska)

Ekonomi, beteendevetenskap, folkhälsa och mycket mer blandas effektivt och underhållande i den amerikanska podcasten Freakonomics, som produceras av journalisten Stephen J. Dubner och ekonomen Steven D. Levitt. De har tillsammans också skrivit bästsäljaren med samma namn.

Vilken är din favorit?

Har vi missat att ta med din favorit? Om du skulle få välja någon som vi skulle intervjua, vem skulle det vara? Lämna gärna tips till andra i kommentarerna.