Mentorskap – också för chefer!

Hanna Broberg sitter i soffan och pratar med

Som ny chef blir det mycket att hantera på en gång. Kanske känner du dig ensam och saknar någon att bolla saker med? Nu startar vi ett mentorprogram för nya chefer!

Vi önskar nog alla att vi hade någon som lyssnar, som med erfarenhet som man kan bolla tankar och dilemman med. Det gäller inte minst våra chefer. Som ny chef är det mycket att sätta sig in i på en gång. Mycket ansvar och få att prata med och fråga om råd när det behövs. Men nu startar Svensk Chefsförening och Akademikerförbundet SSR ett mentorprogram för nya chefer. Om det pratar vi i veckans avsnitt av Chefspodden.

För att ta reda på vad ett mentorprogram är och vad mentorskap innebär bjöd vår chefsstrateg Hanna Broberg in Johan Welander till Chefspodden. Johan Welander är konsult, expert på mentorskap och författare till boken Idéburen chef.

Vad betyder mentorskap?

Mentorskap handlar om att någon mer erfaren person ställer upp och ger sin tid för att samtala med adepten, kanske en ny chef, på dennes villkor och efter dennes önskan om att utvecklas. Mentorskapsprogram har gjorts i många organisationer och på olika sätt i massor av år. Det kan ha olika syfte som är strategiskt kopplat till en organisations kompetens- och ledarförsörjning eller mer öppet med fokus på enskilda deltagares mål.

Lyssna och ta reda på vad mentorskap innebär. Kanske är det något för dig? Eller kanske borde din organisation starta ett program?