#Metoo – social rörelse eller digitalt irrbloss?

#Metoo har tagit världen, och inte minst Sverige, med storm. Men vilken betydelse kommer hashtaggen att ha framöver? Är det en social rörelse vi ser födas – eller ett digitalt irrbloss?

Sedan den 15 oktober har vi sett en lavin av berättelser och vittnesmål om hur kvinnor beskriver hur de har blivit utsatta för sexuella övergrepp av olika slag. Hashtaggen MeToo har trendat över hela världen, inte minst i Sverige. Tiotals miljoner inlägg har gjorts sedan dess på olika sociala medier. Men vad är det vi ser?

Är det en social rörelse som vi ser födas, eller är det ett digitalt irrbloss som försvinner bort igen? Hur ska vi förstå det i den digitala tid vi lever i? Om detta och många andra frågor pratar vi i veckans Samhällsvetarpodden med Anne Kaun som är docent på Södertörns högskola vid institutionen för kultur och lärande och som forskar om proteströrelser, digital medieaktivism och sociala medier.

Online och offline

Anne Kaun förklarar i den här podden både hur vi ska förstå #metoo i jämförelse med andra rörelser för kvinnors frigörelse, men också hur vi ska förstå den rörelsen i jämförelse med andra rörelser i vår tid. Och går det egentligen att göra en rågång mellan aktivism online och offline?

En unik ny sak med #metoo är den enorma mängd fakta som kommer fram i form av vittnesmål. Vad skiljer det från andra rörelser? Och vad kan tänkas hända med #metoo i framtiden?

Anne Kaun ger också råd till dem som samlas under #metoo, vad man kan göra för att leva vidare och uppnå sina syften. Råd som också andra sociala rörelser kan ha nytta av för att spela roll långsiktigt. Lyssna på veckans Samhällsvetarpodd så får du höra även dem.