Nu lyfter vi blicken - Så ska den psykiska ohälsan tyglas

Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökar snabbast bland akademiker. Tusentals blir svedda av jobbet. Nu kommer satsningarna som lyfter blicken från individ till organisation. Det är arbetsmiljön, inte individen, som ska förändras.

När socionomen Palle Storm till slut berättade hur dåligt han mådde på grund av jobbet reagerade både chefen och kollegorna snabbt. De fördelade om arbetsuppgifter, började prata om vilka krav som egentligen fanns på arbetet och om känslan av att svika andra om man inte räcker till.

Palle Storm är inte ensam om att bli sjuk av jobbet. 75 000 är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa och antalet ökar snabbt bland akademiker, enligt Försäkringskassan. Ännu fler arbetar vidare trots att de mår dåligt. Orsaken till ohälsan är ofta brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, visar forskning. Det handlar om höga krav och låg kontroll, och många gånger om dåligt samvete gentemot en tredje part som kommer i kläm om jobbet inte blir gjort.

Det positiva är att man nu börjar få upp ögonen för att lösningen inte ligger hos individen, utan hos organisationen. Det gäller att förebygga sjukdom genom en god psykosocial arbetsmiljö. En av dem som hjälper arbetsplatser med det är beteendevetaren Malin Unestål på företagshälsovården. Vi har följt med henne till företagen som satsar förebyggande.

När det gäller rehabilitering är kunskapsläget sämre, men man vet åtminstone att det inte räcker att den som blivit sjuk återhämtar sig – arbetsmiljön måste också förändras. För Palle Storm blev det precis så. Med rätt stöd kunde han jobba vidare och upptäcka det som forskningen också visar, nämligen att arbete gör oss friska när villkoren är bra.

I nya numret av Akademikern, som i dag landar i 67 000 brevlådor, kan du läsa om Palle Storm och Malin Uneståls erfarenheter i temat om psykisk ohälsa. Du hittar också artiklar om konflikthotet i avtalsrörelsen, arbetet med nya socialtjänstlagen och så spanar vi på bemanningsbranschens nya stjärnor - får de göra mål som Zlatan, eller blir de bänkvärmare? Vi träffar också Soraya Sohrabi som lämnade forskarkarriären i Iran, flyttade till Sverige och kraschade i fas 3 innan hon tog tillbaka makten över sin karriär. 

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Trevlig läsning!