Nya Akademikern: Att arbeta i en krissituation

Från fredagslunk till krisarbete. I nya numret av Akademikern kan du läsa om några av dem som ryckte ut efter att lastbilen rusat fram på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Vi har också mött Spendrups HR-direktör och pratat med forskare om varför vi reagerar med kärlek i kriser.

I helgen samlades 50 000 personer i Manchester när flera världsartister med Ariana Grande i spetsen uppträdde. Konserten samlade in pengar till offren från attentatet vid artistens föreställning i Manchester två veckor tidigare, men blev också en manifestation för gemenskap och demokrati.

Konserten genomfördes ett dygn efter årets andra dåd i London och knappt två månader efter att en lastbil körde längs Drottninggatan i Stockholm, kraschade in i Åhléns varuhus och dödade fem personer.

Akademikerns sommarnummer ägnar vi åt krisarbetet som följer på ett sådant attentat. Den 7 april i Stockholm byttes fredagslunken på jobbet ut mot ett intensivt krisläge för socionomen Lena Helmersson Agge när hon fick uppdraget att öppna stadens krisstödcentrum och tog emot de första drabbade.

Röda korsets medarbetare begav sig till Sergels torg för att stötta på plats.

Och när bilderna från attentaten började spridas insåg Spendrups HR-direktör till sin förfäran att det var deras lastbil som använts som vapen.

Parallellt med det fruktansvärda började Stockholm fyllas av hjälpsamhet och omtanke. Människor skjutsade varandra, öppnade sina hem och kontor, och ordnade mat till dem som inte kunde ta sig hem när kollektivtrafiken stod still.

Drottninggatan fylldes av blommor och meddelanden på post-it-lappar och några dagar senare samlades tusentals i en manifestation för kärlek och demokrati på Sergels torg.

Att engagemanget och solidariteten blev en nyhet i sig borde inte förvåna, menar forskare som studerat reaktioner vid liknande händelser i andra länder.

Tvärtom brukar omtanken om varandra och det samhälle vi lever i få luft under vingarna när länder som präglas av hög tillit mellan invånare och till samhällets institutioner drabbas av kriser. Då agerar vi helt enkelt utifrån de värderingar vi verkligen tror på, nämligen demokrati och allas lika värde.

Akademikern nr 3 2017 är ute nu! Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Du kan också bläddra i tidningen här!