Nya Akademikern om kampen för ensamkommandes hälsa

Möt socionomen Sissel Larberg Eriksson som kämpar för ensamkommande ungdomars hälsa, läs om världsmästaren i jujutsu och häng med på arbetsmiljöutbildning med hbtq-fokus. Nya numret av Akademikern är här!

17 000 ensamkommande barn och tonåringar väntar på besked om uppehållstillstånd. Den senaste tiden har flera larmrapporter om deras psykiska hälsa kommit: om depressioner, självskadebeteende, självmordsförsök och självmord.

I Akademikern nummer 4 2017 träffar vi socionomen Sissel Larberg Eriksson, verksamhetschef på boendet Lisagården i Göteborg, som kämpar för ungdomarnas hälsa. Hon var också med och drog igång uppropet Vi står inte ut, som kräver amnesti för Sveriges ensamkommande barn och unga. Ett upprop som Akademikerförbundet SSR skrivit under. 

Pia Björking Petersen, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Göteborg, berättar att många som arbetar med ensamkommande unga har sökt sig till just det arbetet för att jobba med integration, men upplever att de inte kan ge det stöd som ungdomarna behöver. Problemet är de politiska besluten. De spär på otryggheten, bland annat har det skapats en flyttkarusell där ungdomar med kort varsel måste lämna skola, fritidsaktiviteter, vänner och trygga vuxna och börja om från början någon annanstans i landet. Om ungdomarna hinner fylla 18 år innan Migrationsverket fattar beslut eller blir åldersuppskrivna dras nämligen kommunens stöd in. Även omyndiga ungdomar får flytta när boenden stängs och pengar omfördelas. 

Shoja Alizada berättar om hur det var att tvingas lämna HVB-hemmet och skolan i Svalöv för att flytta till Migrationsverkets boende utanför Varberg när han fick sin ålder uppskriven.

I det här numret hänger vi dessutom med på arbetsmiljöutbildningen Hen, Hon, Han och träffar världsmästaren i jujutsu, folkhälsovetaren Helena Edfeldt, som nu står inför sin största utmaning någonsin: att byta idrottskarriär mot yrkeskarriär. Och så spanar vi på vad som lurar i e-postlådan – en av tio har utsatts för digital mobbning, visar ny forskning.

Akademikern 4 2017 kommer i din brevlåda i dag och finns förstås att bläddra i här.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.