Özz: Vi måste bita ifrån

Det krävs lite dålig stämning för att det ska kunna bli bättre. Förbundsordföranden Heike Erkers och komikern Özz Nûjen blandade skratt och allvar under gårdagens medlemskväll i Stockholm.

Det var den tredje av fyra medlemskvällar som hålls under hösten. Temat var Öppet Sverige och de utmaningar som både förbundets medlemmar och Sverige ställs inför med det höga antalet asylsökande. Men också om de fantastiska möjligheter som samma asylsökande erbjuder till givande utbyten, nya erfarenheter, engagemang och utveckling.

Flyktingfrågan har varit känslig i den politiska debatten. Därför är det viktigt att man vågar skämta om det känns obekvämt, menar Özz Nûjen. Vi måste komma ifrån vår rädsla för konflikter och bita ifrån i stället för att bita ihop mot orättvisor. 

– Jag vet att jag kan vara plump och jag går ofta över gränsen, men jag vill visa problemen i sin nakenhet och i sin vidrighet. Jag vet inte hur man ska tackla vissa skämt om man inte driver det till sin spets så att folk får se eländet i vitögat, säger han.

I Sverige kan vi vara stolta över det ansvar som både landet och enskilda individer har tagit för att hjälpa flyktingarna in i samhället. Men han är oroad över den ton som invandringsdebatten tagit.

– Vi har pratat om invandringsfrågan i 30 år. Om invandrarna och hur vi ska integrera dem. Men nu har själva frågeformuleringen skjutits väldigt mycket åt höger och man ser mycket mer skuldbeläggande i bara att vara en flykting. Det är en farlig riktning att gå i, säger Özz Nûjen. 

Och där spelar förbundets medlemmar en mycket viktig roll som motvikt, understryker Heike Erkers.