Panik för partsmodellen? 

Vad händer med den svenska modellen efter årets val? Hur kan man ta ställning utan att bli partipolitisk? Samhällsvetarpodden möter Unionens ordförande Martin Linder för att gå på djupet i vad valet och politiken betyder för facken. 

Hur ser Nordens största fackförbund på den allmänna trenden med sjunkande fackliga medlemstal? Kan den svenska modellen, där parterna tillsammans reglerar arbetsmarknaden, överleva? Hur tar man politisk ställning utan att bli partipolitisk? Simon och Ursula gästas i veckans Samhällsvetarpodd av Martin Linder, ordförande på Unionen. Resultatet är ett spännande samtal om partsmodellen, politiken och valet.

–Intressekonflikter på arbetsmarknaden måste lösas av parterna själva – och politiken gör alltid fel om den skickar in sina egna uppfattningar i olika intressefrågor i arbetsmarknadsmodellen. Då kortsluter man svenska modellen, säger Martin Linder.

De hinner också prata om att parterna är mycket snabbare än politiken, om det är så att många politiska företrädare är klåfingriga för att de inte riktigt har förstått hur arbetsmarknaden fungerar – och om varför det här valet egentligen handlar om svenska modellen.