Rasism och antisemitism i vår tid

Rasismen och antisemitismen verkar växa igen. Hur gör vi för att inte historien ska upprepas? Samhällsvetarpodden har träffat Auschwitz-överlevaren Livia Fränkel för att försöka förstå det som nu händer i Sverige.

Under 30-talets pogromer mot judar i Tyskland, och i andra delar av Europa, visade den anti-semitism upp sig som sedan ledde till andra världskriget och Förintelsen av sex miljoner judar. Idag ser vi allt oftare attacker mot synagogor här i Sverige. Den nynazistiska rörelsen Nordiska Motståndsrörelsen marscherar med uniformer och fanor på våra gator och skriker ut sin anti-semitism. Vad är det vi ser och hur ska vi förstå det?

I veckans Samhällsvetarpodd frågar vi en som ser parallellerna. Det är Livia Fränkel som är överlevande efter förintelsen. Hon är nu 90 år och förlorade båda sina föräldrar i Auschwitz. Vi frågar henne vad det är vi ser idag och hur hon känner igen sig från pogromernas Tyskland, Ungern och Rumänien på 30- och 40-talet.

Bekämpa fördomar

Vad ska vi göra för att det här inte ska upprepas? På vilka sätt kan vi gardera oss? Livia Fränkel menar att det är genom kunskap, framförallt till framtidens makthavare, som vi kan bekämpa våra fördomar och undvika att upprepa vår värsta historia. Det är därför hon har varit ute och pratat för elever i skolor alla skolveckor de senaste 23 åren. En person som har sett förintelsens ondska i vitögat och till och med mött Josef Mengele – Dödsängeln – är förmodligen bättre än någon annan på att beskriva hur vi undviker att upprepa historien.

Vi frågar henne också vad det är som gör att vi så lätt hamnar i de enkla förklaringarna – att det alltid är någon annans fel att saker och ting är dåliga. Då var det judarnas, de homosexuellas och romernas fel, enligt nazisterna. Idag har också andra kommit till som muslimer, invandrare i allmänhet och andra, när högerextremismen uttrycker sig. Vi frågar Livia hur man hanterar det här och vem som har ansvar att göra något.

Livsviktigt budskap

Livia har många tankeväckande bilder ur historien att berätta, för att minnas, men än mer för att lära av. Ta tillfället i akt att höra hennes livsviktiga budskap i julhelgens givna podd-lyssning. Den här podden vill se framåt, med Livias livshistoria som utgångspunkt. Vill du höra hela hennes historia kan du bland annat göra det på Forum för Levande Historias hemsida för vittnesmål.

Du kan även läsa hennes syster Hédi Frieds bok ”Skärvor av ett liv” där deras gemensamma livshistoria beskrivs.