Rätar upp skeva löner

Kvinnliga akademiker tjänar mindre än män. Under ett arbetsliv handlar det om miljoner kronor. Utvecklingen mot jämlika löner går långsamt, men det finns de som satsar på att räta upp det skeva.

2,6 miljoner kronor. Så mycket mer får manliga akademiker i livslön jämfört med kvinnliga, enligt Saco. Kvinnor med akademisk utbildning hör till de grupper på arbetsmarknaden som är mest felvärderade lönemässigt jämfört med män med motsvarande utbildning och ansvar, visar undersökningar.

Gapet mellan könen minskar visserligen, men det går långsamt. Tidigast om 60 år får kvinnor lika mycket betalt som män för samma jobb i dagens takt.

Men det finns de som bestämt sig för att införa rättvisa löner här och nu. I Uppsala kommun använder förhandlingschefen Anna Lind både arbetsvärdering och årliga lönekartläggningar för att få syn på orättvisor.

I Karlstad fick biståndsbedömaren Margareta Wilde upp lönen med 3 000 kronor i månaden efter att ha reagerat på hur yrkesgruppen värderades jämfört med andra med samma ansvar och arbetsbörda.

I nya numret av Akademikern kan du läsa om deras erfarenheter av att räta upp skeva löner.

I tidningen följer vi också upp de sexuella trakasserierna i Köln och Kungsträdgården i Stockholm. Nu bryts tystnaden och efterfrågan på stöd för att arbeta med värderingar för att förebygga övergrepp är stor. Några har redan kommit igång med insatser för att motverka detta.

Vi spanar också på specialistsocionomernas inmarsch i socialtjänsten och tar reda på hur deras arbete fungerar. Och så träffar vi egenföretagaren Angeli Sjöström Hederberg som tog makten över sin karriär och startade eget när ingen annan ville anställa henne. I dag kallar hon sig samhällsentreprenör och driver sin firma med fokus på demokrati och individers inflytande över sitt liv och arbete.

Tidningen landar i din brevlåda i dag. Och finns förstås på akademikern.se.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Trevlig läsning!