Regeringen föreslår legitimation för kuratorer

Legitimation för kuratorer inom hälso- och sjulvården ska införas 2019, det föreslår regeringen i dag. ”Fantastiskt att vi nästan är i hamn”, säger Josefine Johansson på Akademikerförbundet SSR.

Regeringen vill se en lagändring och föreslår nu att legitimation för kuratorer som jobbar inom hälso- och sjukvård ska införas den 1 januari 2019.

På Akademikerförbundet SSR har man jobbat med frågan länge. Faktum är att förbundet bildades en gång i tiden för att bland annat lyfta frågan.

– De senaste två åren har vi sett tydliga framsteg. Men det känns ändå lite overkligt att det nu sker, samtidigt som det är fantastiskt att vi nästan är i hamn, säger Josefine Johansson, professionsstrateg för socialt arbete på Akademikerförbundet SSR. 

Syftet med förslaget är främst att patientsäkerheten ska stärkas, och regeringen vill att grunden för legitimationen blir en yrkesexamen för kuratorer.

– Vi vet redan att flera lärosäten är intresserade av att ge den här utbildningen och att den just nu håller på att utformas. Den kommer troligtvis att ges på flera håll i landet och finnas i olika omfattning så att man kan kombinera arbete med studier. Vi på förbundet kommer att jobba för att man ska kunna gå utbildningen under arbetstid, säger Josefine Johansson.

Men den som redan jobbar som kurator och har gått en socionomutbildning, eller likvärdig utbildning, och som jobbat i minst fem år (eller två år och har en relevant vidareutbildning) ska inte behöva sätta sig vid skolbänken igen för att få legitimation. Här vill regeringen se en övergångsperiod där yrkesverksamma kuratorer ska få legitimation.  

– Kuratorer är vår mest välutbildade yrkesgrupp och 80 procent av dem har redan relevanta vidareutbildningar.

Regeringens förslag är ute på remiss till november i år.

Vad händer nu under remisstiden?

–  Vi kommer att följa förslaget tills det är i hamn, och vi kommer att ha kontakt med medlemmar och förtroendevalda för att informera och få in synpunkter. Det är också viktigt att alla våra fackliga företrädare har koll på vad som är på gång eftersom arbetsgivarna är olika insatta i frågan om legitimation, säger Josefine Johansson.

Att införa krav på legitimation innebär också att kuratorer i privat verksamhet måste börja föra journal, vilket de inte behöver göra i nuläget.

– Nu tar vi ett ytterligare steg i arbetet med att göra kuratorer inom vården till ett legitimationsyrke. Det är viktigt för att tydliggöra den centrala roll de spelar i arbetet mot psykisk ohälsa, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Text: Stina Loman, Akademikern

Läs mer: 

Ett steg närmare legitimation

Riksdagen röstade för att skynda på kuratorslegitimation