Rehabkoordinatorn ny spindel i nätet

Sjukskrivna personer ska få bättre stöd i rehabiliteringsprocessen. En helt ny yrkesgrupp – rehabiliteringskoordinatorn – ska göra vägen tillbaka till hälsa och arbete lättare och snabbare, enligt regeringen.

– Rehabkoordinatorer är en helt ny yrkeskategori i vården och ska finnas som en permanent och naturlig del. Det är en spindeln-i-nätet-funktion som ser till att alla delar hänger ihop för individen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

En sjukskrivningsprocess innebär ofta många och löpande kontakter mellan den sjukskrivne, arbetsgivare, Försäkringskassan och sjukvården. En tidigare utredning har visat på att en tidig samverkan mellan hälso- och sjukvården och arbetsgivaren är central i återgången till arbete.

– De flesta som blir sjukskrivna har en arbetsgivare och där måste samarbetet mellan försäkringskassan, sjukvården och arbetsgivaren vara mindre beroende av engagemang från den som är sjuk. Här har vi sett väldigt goda resultat från de rehabiliteringskoordinatorer som redan jobbar ute i landet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Rehabkoordinatorerna underlättar bland annat kontakterna mellan vården och arbetsplatsen och avlastar läkare. En ny arbetsgrupp från regeringen ska se till att rehabiliteringskoordinatorn införlivas som en permanent yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården. Parallellt kommer SKL att arbeta med att utveckla rollen som rehabkoordinator.