Rocka tjänstepensionen!

Har du råd med allt det där roliga du vill göra när du är pensionär? Fira Tjänstepensionens dag med att lära dig lite mer om din tjänstepension – så du får ut det mesta möjliga när du slutat jobba.

Hur mycket du får i tjänstepension beror på hur mycket du har i lön, hur länge du arbetar och var du arbetar. I dag är det dags för Tjänstepensionens dag. Fira med oss och ta reda på mer om hur din tjänstepension ser ut! Du kan läsa mer på www.tjanstepensionensdag.se eller på Facebook.

Här bjuder vi också på fem tips för en bättre pension:

1. Säkra tjänstepensionen
Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar en tjänstepension till dig. 

2. Skaffa dig en samlad bild
minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension. Där ingår såväl den allmänna pensionen som tjänstepensionen samt det eventuella privata sparandet.

3. Bestäm hur engagerad du vill vara
Bestäm hur engagerad du vill vara i tjänstepensionsvalen. Om du är lite engagerad eller inte engagerad alls, välj en traditio- nell försäkring. Om du vill vara mer engagerad, välj en fondförsäkring och följ utvecklingen med jämna mellanrum.

4. Se över avgiften
Se till att betala så låga avgifter som möjligt för ditt pensionssparande oavsett om det gäller premiepensionen, tjänstepensionen eller det privata sparandet. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till 25 procent mer i pension. Jämför till ex- empel med hur mycket en procentenhet på bolånet påverkar privatekonomin.

5. Välj och välj bort
Välj återbetalningsskydd om du har familj. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern sänker inte din pension nämnvärt, men är en trygghet. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du går i pension, eftersom det kan öka din pension.