Så ror du hem sommarjobbet

Hur får man sommarjobbet som ger plus i cv:t – inte bara i plånboken? Vi har frågat rekryterarna om bästa tipsen för studenter som vill ägna sommarmånaderna åt att skaffa sig värdefulla meriter.

Inte är det väl försent? Nejdå, inte än. Just nu ligger det som mest annonser om sommarjobb ute. I dagarna arrangeras en mängd sommarjobbsmässor i olika städer där sökande och arbetsgivare kan träffas. De riktar sig bland annat till studenter inom beteendevetenskap, HR, samhällsvetenskap och socialt arbete.

Charlotte Järeby Hellman, ansvarig för Poolias kontor i Jönköping, Linköping och Göteborg, var nyligen på en sådan arbetsmarknadsdag vid högskolan i Jönköping.

– Där letade vi aktivt efter sommarjobbssugna studenter.

Poolia rekryterar framför allt inom HR, ekonomi och administration, IT och teknik. De anställer även alltifrån beteendevetare till samhällsvetare, och man behöver inte vara i slutet av sina studier.

– Har man fullgjort sitt första utbildningsår är det toppen. Då kan man jobba extra i flera år framöver, säger hon.

Man kanske inte får det mest kvalificerade jobbet med massor av eget ansvar direkt, det handlar oftare om att få in en fot någonstans, säger hon.

– Istället för att rikta in sig på en specifik befattning så kan man rikta in sig på de arbetsplatser man är intresserad av. Till exempel kan ett receptionistjobb ge dig värdefull kunskap om verksamheten och vara en väg in, säger hon.

 

Jens Nordquist är operativ chef på Academic Work som jobbar med personaluthyrning och rekrytering av akademiker i början av sin karriär. Han talar varmt om vikten av att minska glappet mellan studietid och yrkesliv. Att komma ut nyexad utan någon arbetslivserfarenhet kan vara svårt. Därför bör man ta chansen redan under studietiden och jobba extra så fort man har möjligheten.

Har du jobbat extra med någonting överhuvudtaget under din studietid så är det meriterande. Kanske med administration, inom service, vård eller omsorg. Som ekonomiassistent eller projektadministratör kanske man får inblick i ett par system för personalhantering eller ekonomi. Det är det som kan fälla avgörandet när din ansökan jämförs med någon annans, säger han.

– Jag kan tala för egen del som samhällsvetare. Det fanns inte en rad färdiga jobb för mig som var lediga när jag var klar med min utbildning, så det gäller att skaffa sig meriter.

Jens Nordquists hetaste tips är att börja jobba extra redan under terminen. Det kanske räcker med att jobba ett par dagar i månaden, och så kan man växla upp på sommaren när behovet är större.

Både Jens Nordquist och Charlotte Järeby Hellman säger att ett bra sätt är att knyta en kontakt är att göra sitt exjobb, skriva uppsats eller praktisera för någon arbetsgivare som man vill bekanta sig med. Det är förstås inte en spikrak väg in, men med lite tur och en del möda kan det leda till jobb.

 

Det finns alltså sommarjobb för alltifrån ekonomer till personalvetare. Men en grupp som är extra efterfrågad just nu är faktiskt socionomstudenterna. En sökning i Platsbanken visar att det finns en mängd lediga tjänster som bland annat biståndshandläggare, socialsekreterare och servicehandläggare. Flera av dem är visstidsanställningar under sommaren.

Yvonne Karlsson är HR-konsult på stadsområdesförvaltning norr i Malmö. Inför sommaren har de fyra tjänster ute som biståndshandläggare, och de har fått ungefär 100 sökande till dessa.

– Helst ska man ha erfarenhet som biståndshandläggare, men vi rekryterar även de som inte är klara med sina studier under förutsättning att de har gjort sin praktik, säger hon.

Att snabbt skaffa sig arbetslivserfarenhet inom ett näraliggande område och göra riktigt bra ifrån sig under praktiken är två bra knep för att ro hem ett kvalificerat sommarjobb.

Charlotte Järeby Hellmans fyra bästa tips

1. Under våren är det många som söker sommarjobb. Ta kontakt med olika arbetsgivare så tidigt som möjligt. Arbetsgivarna kan ha lediga jobb även fast de inte annonserar. Ring, gå till deras kontor och presentera dig eller skriv ett spontanansökningsbrev som du sedan följer upp.

2. Kolla upp var det finns platsannonser. Till exempel på nätet (Monster, Careerbuilder), i lokaltidningar, hos arbetsförmedlingen osv.

3. Sprid ut att du vill ha sommarjobb i ditt nätverk (exempel på Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter.)

4. Om du får komma på intervju, var förberedd. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget innan. Se till att komma i tid.