Så ska de knäcka ohälsan ute i landet

Snart smäller det! På måndag drar vi igång kampanjen Knäck ohälsan med buller och bång. Ute i landet planeras hundratals olika aktiviteter.

Det finns få saker som är så viktiga som att må bra på sin arbetsplats. Trots allt tillbringar många av oss hälften av vår vakna tid där. Därför kraftsamlar i veckan hundratals – kanske tusentals – fackligt förtroendevalda och medlemmar för att på olika sätt lyfta frågan om arbetsmiljö, psykisk ohälsa och friskfaktorer på våra arbetsplatser. Vi har pratat med några av våra lokala förtroendevalda för att se vad de har planerat. 

I Piteå kommer lokalföreningen att anordna yoga i stadshusets foajé, ledd av Desirée Jonsson.

– Syftet är att politikerna bokstavligt talat ska få kliva över oss. Vi kommer också att ha en kortare rörelseträning, som är mer som en slags manifestation. Man får absolut hoppa på även om man inte är medlem. Vi vill att så många som möjligt ska vara med, säger Desirée Jonsson.

Förutom yogan kommer Piteåmedlemmarna också att bli bjudna på en hälsosam lunch och få testa sina kunskaper om ohälsan i ett quiz. Den som gör bäst ifrån sig har chansen att vinna ett presentkort på massage eller ett träningskort. På arbetsplatserna bjuds det på fruktkorgar och lyckokakor.

– Det är viktigt att arbetsgivare och politiker får upp ögonen för för att den ökande ohälsan är arbetsrelaterad. Det är jätteviktigt att värna om sin personal, att ordna roliga saker och att skapa gemenskap. Jag tror man måste se utanför ramarna, säger hon.

Uppvaktar lokalpolitikerna

Och det är definitivt något som Kristianstadborna gjort inför veckans kampanj. De har på eget initiativ satt ihop ett eget formulär för att få in konkreta tips för en hälsosam arbetsplats. Formuläret kommer att skickas ut till alla arbetsplatser där det finns medlemmar i Akademikerförbundet SSR – men alla medarbetare som vill ska få svara på frågan, förklarar Dijana Baric. Sammanställningen kommer sedan att lämnas till de lokala politikerna.    

– Vi hoppas förstås att det kommer in en massa tips. Vi kommer att publicera en sammanställning internt av vad våra medarbetare anser skulle känneteckna en hälsosam arbetsplats. Det är där vi tycker att man ska börja. Det är jättebra med den nya arbetsmiljöföreskriften, men man måste ta reda på vad vi på gräsrotsnivå tycker och vad vi känner att vi skulle må bättre av, säger Dijana Baric.

I Säter kommer Fia Wikström och hennes kollegor att uppvakta lokalpolitikerna. I början av veckan samlas kommunfullmäktige passande nog för en allmän frågestund och Fia Wikström tänkte passa på att kolla vad de kan om psykisk ohälsa.    

– Det är en gemensam fika för både medborgare och politiker. Det är lite extra pådrag. Jag tänkte sätta upp hälsoquizen så de som vill får gå en tipsrunda. Jag har också dragit ut frågor om friskvårdande faktorer som jag tänkte lägga på fikaborden, säger hon.

På hennes jobb har de över lång tid haft ett systematiskt arbetsmiljöarbete med handlingsprogram, förklarar Fia Wikström. Förutom satsningar på teamarbete och kvalitetsutveckling har de regelbundna samverkansgrupper en gång i månaden.

– Det jag märker när jag träffar kommunfolk är att det inte är lika strukturerat när det gäller samverkansgrupp. Ofta vet de inte vad de sitter i för möten, säger Fia Wikström. 

Mer information och förslag på vad du kan göra hittar du på Knäck ohälsans kampanjsida