Samhällsvetarpodden: Fossilbranschens sista strid

Var är energibranschen på väg och hur påverkar det klimatet – och oss? Det diskuterar vi i höstens första avsnitt av Samhällsvetarpodden, som gästas av vetenskapsjournalisten Jens Ergon.

Klimatfrågan var länge något endast för naturvetare. Men på senare tid har deras rön påverkat långt in även i andra vetenskapliga fält. Klimatförändringarna är allt mer påtagliga för oss alla. Ekonomerna måste nu räkna annorlunda, både vad det gäller risk och tillgångar. Samhällsplanerarna har fullt upp att planera för hållbara städer och miljöer. Alla påverkas vi av klimatet, inte bara i vardagslivet, utan också i professionen.

För att bättre förstå vad vi står inför tittar Samhällsvetarpodden denna vecka närmare på energibranschen och dess framtid. Vetenskapsjournalisten Jens Ergon, som både har gjort dokumentärer för SVT och skrivit boken ”Omställningen”, guidar oss från förtvivlan till hopp vad det gäller klimatet och energin.

Förtvivlan och hopp

– Fossilbranschen är dödsdömd när politiken med medvetna beslut leder energibranschen in i det förnybara. Priserna sjunker och marknaden själv pressar fram det miljövänliga, säger han.

Lyssna på podden som tar upp vår tids stora ödesfråga och säger det vi så gärna vill höra – att det finns hopp.