Samhällsvetarpodden granskar faktaresistensen

Faktaresistens och "alternativa fakta" är ett växande problem både i Sverige och i världen. I veckans Samhällsvetarpodd pratar vi om March of Science och vad vi kan göra åt situationen.

På lördag går March for Science av stapeln i 500 städer runt om i världen och i fem städer i Sverige. Det är forskarnas upprop mot alternativa fakta och tal om "fake news" som florerade i den amerikanska presidentvalskampanjen. Men faktaresistensen är inte bara ett amerikanskt problem – den verkar vara på frammarsch världen över. Inte minst här i Sverige. 

Samhällsvetarpodden träffar denna vecka Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet, som samordnar allting runt den svenska delen av March for Science. Med Cissi pratar vi om vad faktaresistens är, vad den beror på och vad vi (forskare som lekmän) kan göra åt den.

En sak är att förstås att vara med på March for Science lördagen den 22 april. En annan är att redan tidigt lära våra barn vikten av kritiskt tänkande, samt hur man rent praktiskt kan faktagranska och bedöma olika typer källor. Men vi behöver alla reflektera över vad vi hör och ser. Och lite oftare ifrågasätta våra föreställningar och ta in fakta från dem som faktiskt vet mer.

Lyssna på Samhällsvetarpodden på iTunes, Acast eller SoundCloud – och sprid gärna före lördag då marschen går. En marsch som Akademikerförbundet SSR stödjer och deltar i. Mer information om de olika marscherna hittar du på vår hemsida och på March of Sciences hemsida