Samhällsvetarpodden: Varför blev opinionsundersökningarna så fel?

Brexit, Trump och fredsavtalet i Colombia: Vi var så säkra på hur det skulle gå – och sen blev det precis tvärtom. Varför slog opinionsundersökningarna så fel? Det är ämnet för veckans Samhällsvetarpodd.

Året har bjudit på en hel del stora politiska överraskningar. De flesta var nog rätt övertygade om att Storbritannien skulle rösta för att stanna i EU och att Hillary skulle ta hem den amerikanska presidentposten. De faktiska resultaten kom som en stor chock för många. Och resultaten har också väckt mycket kritik mot hela branschen som ägnar sig åt opinionsundersökningar. Hur kunde mätningarna visa så fel? Och vad – om något – betyder mätningarna för det faktiska utslaget?

Samhällsvetarpodden har pratat med Torbjörn Sjöström, VD på undersökningsföretaget Novus, om krisen i branschen, vad som har hänt och hur det påverkar vår demokrati. Han berättar mer om en mediebransch som inte längre har råd med kvalitetsundersökningar. Och vad webbpaneler och slumpmässiga urval har för betydelse för trovärdigheten i mätningar. Programledare är som vanligt Johan Kovaniemi.