Förebyggande insatser gör skillnad. För socialtjänstens del kan det handla om föräldrastödprogram, uppsökande verksamhet i riskmiljöer, tillgång till social kompetens på förskolan, lättillgängliga riskbruksbedömningar av ungdomar, öppna insatser för missbrukare och familjecentraler med samlad expertis.
Förebyggande arbete kan vara avgörande för enskilda livsöden och sparar stora pengar åt samhället på sikt. Därför måste det prioriteras högre i budgetarbetet. Idag är det ofta förebyggande insatser som får stryka på foten när sparbeting ska genomföras. I den undersökning som Novus gjort på uppdrag av Akademikerförbundet SSR svarar 75 procent av socialsekreterarna att det som framför allt krävs för att öka det förebyggande arbetet är budgetsystem som kan ta långsiktiga hänsyn.
- Vi tror att kunskaperna om detta egentligen finns. Det som saknas är handling. Därför uppmanar vi politikerna i Kalmar kommun att sätta det förebyggande arbetet högt på agendan. Sänk trösklarna till socialtjänsten och gör den lättillgänglig. Öppna upp för möjligheter till insatser utan biståndsbedömningar och formella ansökningar. Öka resurserna till elevhälsan så att skolkuratorerna kan bli fler. En satsning på det förebyggande arbetet är en investering i ett tryggare och socialt hållbart samhälle där människor får möjligheter till bättre livsvillkor.
Hanna Serpan, ordförande Akademikerförbundet SSR:s lokalförening Kalmar
Emöke Bokor, förbundsstyrelsen Akademikerförbundet SSR