Sluta gnäll och börja prata!

Arbetsgivarna måste sluta rasa om regeringens förslag om socialförsäkringen och istället komma med egna förslag till lösningar. Det skriver förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge i en debattartikel idag.

I början av april presenterade regeringen sitt förslag om Hälsoväxling. Det innebär att arbetsgivarna ska ta 25 procent av kostnadsansvaret för sjukskrivning efter dag 90 för att på så sätt få incitament för att få ner sjuktalen. Men om parterna kommer på en annan lösning senast i augusti är regeringen beredd att inte lägga fram sitt förslag.

Akademikeförbundet SSR lanserade en vecka senare en modell som innebär att fack och arbetsgivare tillsammans bygger upp en sjukomställningsorganisation där personer som varit långtidssjukskrivna får hjälp att komma tillbaka i arbete.

Men från arbetsgivarhåll är det tyst.

– Varför tar inte arbetsgivarsidan seriöst tag i alternativet partslösning och jobbar på i högt tempo fram till augusti för att se vad man kan komma fram till? Och börjar prata med facket om det? skriver Ursula Berge på Altinget.se.

Läs hela debattartikeln här.