SO FACKING PROUD

Regnbågsflaggor med förbundsloggan i gröngräset.

Hbtq, seminarier, poly, daddy issues, vigslar, hatbrott, dildokubb, party, queersalsa, göra slut, normkritik, transinkludering, hen och 10-årsjubileum. Det finns något för alla på årets Stockholm Pride!

Ingen kan väl ha missat att Akademikerförbundet SSR är – och har nu varit i 10 år – en stolt utställare och deltagare på Stockholm Pride. En viktig vecka för hela hbtq-samhället, men kanske allra mest för alla tillresta från Knäckebrödhult och Blomsterboda som känner att det åtminstone i Stockholm är möjligt att hålla sin käresta i handen och visa sin kärlek öppet under ett par dagar. Stockholm Pride är både kärlek och politik. Den här veckan flaggar staden i regnbågsfärger och må solen lysa från klarblå himmel!

Nordens största Pride House (Kulturhuset till vardags) erbjuder en otrolig bredd bland paneldebatter, workshops och seminarier. Totalt rör det sig om hundratals programpunkter! Och det bör i sammanhanget sägas att Stockholm Pride arrangeras av ideella krafter, och utan alla volontärer skulle det här inte vara möjligt.

Några spännande nedslag i programmet:

TISDAG 28/7
12:00–18:00 Open drop-in legal aid for LGBTQ asylum seekers
Arr: RFSL/RFSL Newcomer

13:00–14:45 Prata poly personligt
Arr: Stockholms polycommunity

15:00–15:45 Queerfilmquiz
Arr: Feministiskt initiativ Storstockholm

ONSDAG 29/7
12:00–12:45 Prova QueerSalsa!
Arr: QueerSalsa Stockholm

13:00–13:45 Queer glesbygd
Arr: Feministiskt initiativ Storstockholm

TORSDAG 30/7
16:00–16:45 Normkritiskt bemötande <3 äldreomsorg?
Arr: RFSL Stockholm

FREDAG 31/7
12:00–12:45 Har jag rätt läggning för jobbet?
När vi söker jobb framhåller vi inte bara våra kompetenser utan hela vårt personliga varumärke. Hur hanterar vi som är utanför normen frågor om familj och intressen? Ska vi berätta på anställningsintervjun om vår sexuella läggning/könsidentitet eller inte? Vad kan det innebära att undanhålla det? Vad får arbetsgivare fråga och inte fråga?
Arr: Saco | Plats: Pride House, Kulturhuset (Lokal: Foajén 3)

13:00–13:45 Transinkluderande retorik i det öppna klassrummet. Ett samtal om språkets makt, lärarens roll och konkreta tips.
Arr: Lärarnas Riksförbund

14:00–14:45 Att vara anhörig till transperson. En panel med förälder, barn, make/maka/sambo och syskon till transperson förmedlar sina erfarenheter och tankar.
Arr: Transföreningen FPES

Du ser, det finns verkligen något för alla! Hela programmet i Pride House hittar du här.

Temat för årets pridefestival är ”göra slut”. Stockholm Pride vill göra slut med samhällets alla begränsande normer, med fördomarna och med hatet. Ett tema som är lika aktuellt hemma vid köksbordet som på jobbet, i idrottsföreningen eller på morföräldrarnas äldreboende. Som en uppkäftig motvikt till nämnda tema ordnar Stockholm stad med vigslar i stadshuset! Årets pridelåt framförs av Mariette och hon menar att låten My Revolution handlar om att göra revolution för sig själv; säga upp sig, göra slut och komma ut. Låten finns även på Spotify.

Arbetet med hbtq-frågor kan inte – och ska inte – isoleras till en vecka per år. Det är ett långsiktigt arbete som måste finnas med året runt, och som måste ske på betydligt fler platser än på Kulturhuset i Stockholm. En av framgångarna som vi som jobbar på Akademikerförbundet SSR har märkt är att synlighet skapar efterfrågan. Medlemmar och lokalfackliga vill ha kompetensutveckling och stöd i det lokala arbetet med hbtq-frågor, och genom åren har det blivit otaliga utbildningar över hela landet.

Ibland handlar det om små kortare utbildningar på styrelsemöten eller lunchmöten, ibland hel- eller tvådagarsutbildningar. Ibland finns det en professionskoppling, som till exempel i utbildningar för HR-avdelningar, skolkuratorer på elevhälsan, eller på en socialförvaltning. Men också på företag med väldigt blandade personalgrupper. Ingen utbildning blir riktigt den andra lik. Det är spännande! Personligen har jag flera gånger över åren varit med om att hålla utbildningar för fackliga kollegor på andra förbund – både Saco- och TCO-förbund. I det här arbetet finns ingen konkurrens, det finns bara vinnare.

Lika självklart som att solen går upp på morgonen deltar förbundet i paraden på lördag 1 augusti. Paraden avgår från Hornsgatan klockan 13.00 och vi sätter färg på staden via Skeppsbron, Kungsträdgården för att avsluta vid Stadion/Östermalms IP. Akademikerförbundet SSR deltar för tionde året i rad och genom åren har vi arrangerat otaliga seminarier, paraderat i regn och solsken, diskuterat, bråkat med heteronormen, debatterat och jobbat för mer inkluderande arbetsplatser. Vi är med där det händer. Den här resan har bara börjat!