Socialt arbete, lönar det sig?

I veckans Socialtjänstpodden kretsar samtalet kring sociala reformer, tiggeriets historia och den möjliga nyttan med ett mer jämlikt samhälle. Kan det ”sociala” löna sig?

Välfärden, hur gick det till? Socialhögskolor, hur då? I svensk historia återfinns flera sociala uppror – vilka? Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, kan allt om fattigdom då och nu. Han har skrivit åtskilliga böcker, artiklar och medverkat i otaliga forskningsprojekt om det sociala arbetets villkor och förändringar. Han har koll på myter och fakta vad gäller hemlöshet och menar att fattigdom handlar om moral, relationer, politik, om ideologi, religion och psykologi. Fattigdomen har många ansikten och det är tiden och platsen som tolkar dess utseende.

I veckans Socialtjänstpodden kretsar samtalet kring sociala reformer, tiggeriets historia och den möjliga nyttan med ett mer jämlikt samhälle. Kan det ”sociala” löna sig? Hans Swärd är aktuell som redaktör för boken Den kantstötta välfärden där välfärdsforskare från olika discipliner analyserar utvecklingen på ett antal välfärdsområden under det gångna halvseklet.

Hans favoritcitat:

”De fattigas problem är att hålla sig vid liv, men fattigdomsproblemet är de rikas problem.” 

Abram de Swaan, författare, sociolog.

Vill du läsa mer av och om Hans Swärd?

Fattigdom går att lösa, Dagens samhälle

Fattigdomen har fått ett nytt ansikte, GP

Hans Swärd om fattigdom, SVT 

Förbud är kortsiktigt och löser inte problemen, DN