Solidaritet istället för goodiebags

Studentvärlden dränks av goodie bags och freebies, men vi i studentrådets styrelse vill hellre prata om solidaritet. Vi vill väcka intresse, skapa debatt och hitta tillbaka till kärnan i vårt engagemang.

Vi lever i en tid där alla strävar efter individuell utveckling, att nå sin fulla potential. En tid där vi förväntas gå från start till mål så snabbt att vi knappt hunnit njuta av resan vi gjort. En tid där det tycks vara skamligt att erkänna att man står still och pustar ut en stund, innan det är dags för en ny dag och nya snabba möjligheter att fånga.

I den världen behöver facket också utvecklas, men vi behöver göra det utan att glömma våra rötter och vår vitala del i den svenska modellen. Det är där vi kommer fortsätta vara relevanta i en arbetsmarknad i förändring. Vid terminsstarten slåss förbunden om studentmedlemmarna. Det erbjuds biobiljetter, kurslitteratur, försäkringar och presentkort. Vi frågar oss när fackförbunden egentligen blev en plats för goodie bags? Låt oss istället prata om det vi kan och är bra på. Låt oss även i fortsättningen engagera och samla oss kring solidaritet.

Behöver inte "sexa till det fackliga"

Förstå oss rätt. Medlemmarna är grunden i vår organisation. Därför behöver vi, precis som alla fackförbund, nya medlemmar för att kunna fortsätta stå starka i våra krav gällande arbetsmarknaden. Självklart behöver även vi anpassa oss till vår omvärld och ta hjälp av värvningskampanjer, men det får aldrig ske på bekostnad av det som gör facket starkt, vår kollektiva gemenskap. Vi är varken ett bemanningsföretag eller en kurslitteratursleverantör. Vi finns för att vi tillsammans är starka. Det är tillsammans vi kan förändra vår arbetsmarknad. Det är tillsammans vi kan hjälpa fler att ta sig dit de vill. Låt oss istället kommunicera det till våra studentmedlemmar och låt oss fortsätta utbilda om fackets viktiga roll i den svenska modellen.

Vi behöver inte sexa till det fackliga, utan istället titta tillbaka in i vår grund för att finna svar på de nya utmaningar vi ställs inför. Akademikerförbundet SSR tar ställning för nya svenskar och är solidariska med fackliga rörelser globalt. Vi i studentrådet fortsätter detta arbete och har högre utbildning som en plattform för integration som en av våra största frågor det kommande året. Tillsammans är vi starka och de nya svenskarna är en del av oss.

Kärnan i engagemanget

Den 15 oktober anordnar vi medlemsmöte för våra studentmedlemmar. Där frågar vi oss: Varför behövs facket? Hur ska facket behålla sin roll på arbetsmarknaden? Hur kan vi agera som aktör för att sprida fackliga värderingar både inom integration och globalt? Med hjälp av dessa frågor vill vi väcka intresse, skapa debatt och hitta tillbaka till kärnan i vårt engagemang. Det kommer bli bra, trots att vi inte delar ut en enda goodiebag. 

Vi är väldigt glada att vara fackligt engagerade. Facket befinner sig i ett förändringsskede och kan nu på ännu fler områden sprida vår grundidé om solidaritet. Det är tacksamt att vara i ett förbund som lyssnar på studenterna, som ger oss en röst istället för bio-biljetter, vi är trots allt framtidens arbetskraft.

Jonathan Eng, Ordförande i Akademikerförbundet SSR:s Studentråd

Julia Nordin, Vice ordförande i Akademikerförbundet SSR:s Studentråd