”Som GD kan man inte gå på muntlig styrning…”

Mikael Sjöberg

Det har varit en turbulent tid för Arbetsförmedlingen och dess generaldirektör Mikael Sjöberg. Mångmiljardneddragningen i M/KD-budgeten, rekordvarslet och stora kontorsnedläggningar. I veckans Samhällsvetarpodden pratar vi med generaldirektören om hur det är att vara statstjänsteman i en stökig politisk tid.

Vad tänkte du när du insåg att det var den stora nedskärning som M och KD hade föreslagit i sin reservation till statsbudget som skulle bli verklighet?

– Jag trodde inledningsvis att man skulle förändra eller justera beslutet. Men sedan vänjer man sig vid tanken under processens gång, förklarar Mikael Sjöberg.

Tror du att politikerna i arbetsmarknadsutskottet förstod omfattningen av, och effekterna av, sitt beslut?

– Jag levde ändå med en viss känsla av att man kanske inte, fullt ut, hade insett konsekvenserna av det beslutet, trots att jag hade varit ganska tydlig i utskottet. Intentionerna stod inte i paritet med konsekvenserna. Jag tror inte att det var någon baktanke med det hela, utan jag tror att det var en lapsus, säger Mikael Sjöberg.

Vad tänker du som generaldirektör när ledande arbetsmarknadspolitiker säger att du agerar ”på egen hand” och borde ”följa Januariavtalet”?

–  Så fort man bedriver verksamhet på muntlig styrning är man 100 procentigt enskilt ansvarig som generaldirektör. Man måste istället gå tillbaka till de formella beslut regeringen tagit, och luta sig emot dem. Allt annat är ohållbart, förklarar Mikael Sjöberg.

Lyssna också på om han hade kunnat göra besparingen på annat sätt än med jättevarslet och kontorsnedläggningarna, och hur han och myndigheten förhåller sig till Januariöverenskommelsen. Detta och mycket mer får du reda på i Veckans Samhällsvetarpodden med Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Ursula Berge frågar ut.