Stress håller akademiker hemma från jobbet

En av fyra akademiker har stannat hemma från jobbet minst en dag det senaste året på grund av psykisk utmattning eller stress, visar en ny undersökning från Saco. Värst är det för medelålders kvinnor.

Det är stressigt för landets akademiker. Enligt en ny Novusundersökning, som gjorts på uppdrag av Saco, har var fjärde akademiker någon gång stannat hemma från jobbet det senaste året på grund av psykisk utmattning eller stress. Medelålders kvinnor är värst drabbade.

 − Nu har många tagit semester och tänker att de ska vila ut och hitta energi inför hösten. Det är givetvis bra, men det räcker inte. Du kan inte ta igen ett års pressad arbetsmiljö på fyra veckor, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Resultaten är inte oväntade. En rapport från Saco i våras visade att hälften av alla akademiker tvingas dra in på luncher, arbeta över eller ta med sig jobb hem. Och var tredje anställd akademiker uppger att de förväntas läsa jobbmejlen på fritiden, enligt nya siffror från Arbetsmiljöverket.

− Effekterna av det gränslösa arbetslivet är tydliga och ett stort ansvar vilar på arbetsgivarna. De måste bli bättre på att skapa balans mellan krav och resurser. Annars kommer det här att sluta riktigt illa, säger Göran Arrius.