Syskon vinnare i Samhällsvetar-SM!

Syskonen Fondén från Göteborgs universitet knep förstaplatsen i årets Samhällsvetar-SM. Deras idé om hur man kan underlätta vägen till arbete för kvinnor med lägre utbildning vann över Arbetsförmedlingen.

Tio lag från universitet och högskolor i hela landet utmanade sig själva och varandra i årets upplaga av Samhällsvetar-SM. Utmaningen, som denna gång kom från Arbetsförmedlingen, var mycket aktuell: Hur kan Arbetsförmedlingen minska den genomsnittliga tid det tar för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden?

Med sitt förslag om att etablera mentorskapsprogram för kvinnor med lägre utbildning tog syskonen Elin och Björn Fondén hem vinsten. Genom att fokusera på en av grupperna som står längst från arbetsmarknaden blir satsningen mer effektiv.

Deras förslag var att använda sig av det nätverk och de aktörer som Arbetsförmedlingen redan har genom sina kontakter med näringsliv och offentlig sektor. Genom att hitta yrkesverksamma kvinnor som aktivt kan agera mentorer blir arbetssökandet mer konkret. Projektet skulle också använda sig av etablerade invandrare som kan fungera som ambassadörer och brobyggare. Satsningen skulle dessutom omfatta utbildning i genus och normkritik för nyckelpersoner på Arbetsförmedlingen.

Juryns motivering löd: ”Med en tydlig, gedigen och väl kommunicerad lösning visar Elin och Björn hur UNTA kan korta vägen till arbete för kvinnor med lägre utbildning.”

Elin och Björn är glada över vinsten. Och menar att det är en styrka att jobba tillsammans med någon man känner så väl som ett syskon.

Tvåa i tävlingen kom Natalie Gunnarsson och Olivia Jakobsson från Linnéuniversitetet. Trea kom Olivia Lindqvist och Andreas af Trolle från Uppsala universitet.