Tillsammans tar vi #metoo ett steg vidare

Höstens #metoo-upprop har öppnat för samtal om sexuella trakasserier på ett sätt som aldrig tidigare. Vi som fackförbund är redo att ta arbetet ett steg vidare – och du kan bidra!

För några har #metoo-uppropet varit en viktig ögonöppnare, för andra är det viktigt att det som hänt kommer fram i ljuset. Branschernas olika hashtags synliggör och trycker på, både inom de egna områdena och på arbetsmarknaden i stort. Det finns en kraft i det här som vi alla måste hjälpas åt att tillvarata! Tillsammans kan vi som förbund skapa skillnad. 

Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön vilar på chefen/arbetsgivaren. Men vi har alla ett ansvar för jargong, sunkiga kulturer, gamla maktstrukturer, normer och så kallade skämt. Och inte minst för den tystnad som kan uppstå kring en händelse där sexuella trakasserier eller övergrepp förekommit.  

Det förebyggande arbetet är grunden för en jämställd arbetsplats. Det är inget som uppstår av sig självt. Du som förtroendevald kan vara med och göra skillnad.  

#metoo lokalt – och centralt

Det är viktigt att lyfta arbetet till nästa nivå och ta tillvara på den kraft som #metoo skapat. Tillsammans kan vi åstadkomma förändring. Här på webben har vi samlat information och tips för att hjälpa dig som är förtroendevald ta #metoo till nästa nivå på din arbetsplats. Våra förtroendevalda representerar medlemmar i Akademikerföreningar, SSR-föreningar, Sacoråd, Saco-S, Förtecknade Sacoförbund med flera. Det här underlaget kan med fördel användas i samtliga strukturer där Akademikerförbundet SSR arbetar lokalfackligt. 

Du kan också läsa mer om förbundets ställningstaganden och engagemang i frågan. Och hitta användbara verktyg i ditt kommande arbete.