Tjänstepensionen en viktig förmån

Sex av tio tycker att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen som en arbetsgivare kan erbjuda. Men har du koll på din tjänstepension?

Den 27 september firas Tjänstepensionens dag för sjunde gången. Det är ett utmärkt tillfälle, inte bara för att unna sig tårta, utan också att lära sig lite mer om hur din tjänstepension fungerar.  

Sex av tio svenskar tycker att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen som en arbetsgivare kan erbjuda, visar en ny Sifoundersökning. Särskilt stor är ökningen bland unga. Det är en ökning jämfört med två år sedan då knappt hälften satte tjänstepensionen främst. 

– Det är framförallt glädjande att fler unga ser värdet av tjänstepension. Undersökningen pekar på vikten av att fortsätta informera om tjänstepensionens betydelse för den framtida ekonomin som pensionär, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, en av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag, i ett pressmeddelande.

Påverka din ekonomi som äldre

Hur mycket tjänstepension som sätts undan till den enskilde beror främst på hur hög lönen är. För en person som har en lön på 28 000 kr i månaden och har en premiebestämd pension, där pensionens storlek bestäms av de premier som betalas in, är den årliga avsättningen ungefär 15 000 kronor.

– En av de viktigaste sakerna att tänka på för att få en bra pension är att jobba på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension. Med denna kunskap har yngre större möjligheter att redan i dag påverka sin ekonomi som äldre. Därför är det en viktig uppgift för oss att fortsätta informera om vikten av tjänstepension, säger Marcus Lindenius, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Vill du veta mer? Besök Tjänstepensionens dag på nätet