Tjänstepensionens dag den 27 september

På söndag den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Syftet med Tjänstepensionens dag är att öka kunskapen om att tjänstepensionen är en stor del av den framtida pensionen. Den som har tjänstepension får mer pension än bara den allmänna pensionen.

Vi vill berätta för dig att det finns en Tjänstepensionens dag som firas den 27 september varje år. I år infaller den 27 september på en söndag. Vi tycker att det är viktigt att se till att man har en tjänstepension via sin anställning, i bästa fall en kollektivavtalad tjänstepension. Kollektivavtal som Akademikerförbundet SSR och andra fackförbund förhandlat fram. Du som har tjänstepension får försäkringsbrev varje år om din tjänstepension, oftast på våren.

Inom privat sektor kan man till exempel arbeta hos en arbetsgivare som har kollektivavtalad tjänstepension som heter ITP eller KTP (kooperationen) eller PA-KFS09 (vissa kommunala bolag). För dem som är anställda i kommuner och landsting heter de kollektivavtalade tjänstepensionerna KAP-KL och AKAP-KL. Den som har en statlig arbetsgivare har kollektivavtalad tjänstpension PA03 eller PA16.  

Kanske kommer du att använda den 27 september till att se över din tjänstepension!

Gå in på minpension.se om du vill se hur mycket pension du har tjänat in.

Med vänlig hälsning,

Louisa Hegardt, ombudsman      

Eva Gren, ombudsman