Tre dömda, åtta friade i mordbrandsrättegång

Tre personer har dömts för inblandning i en serie brandattacker mot socialkontor i Botkyrka, samt mot en socialsekreterares privatbostad. Åtta åtalade personer friades helt från anklagelserna. "Det känns förfärligt", säger den utsatta socialsekreteraren.

Södertörns tingsrätt dömde 20-årig man till 1,5 års fängelse för inblandning i tre av bränderna, en man i 45-årsåldern fick 1,5 års fängelse för anstiftan till mordbrand och en 25-årig kvinna dömdes till skyddstillsyn för inblandning i två av bränderna, rapporterar P4 Stockholm. Av de elva åtalade friades åtta personer helt från anklagelserna om mordbrand. 

Det var i somras som fem socialkontor i Botkyrka utsattes för brandattacker. Bland annat sattes bildäck fyllda med brännbar vätska i brand vid socialtjänstens entré i Tullinge. En hotad socialsekreterares bil tändes också på och kritiska lappar sattes upp vid dennes bostad.

Enligt åklagaren är motivet till handlingarna hämnd för ett beslut om tvångsomhändertagande av en pojke. De åtalade ska vara vänner och anhöriga till pojkens föräldrar.

"Det känns förfärligt. Signalen det skickar. Man kan attackera tjänstemän utan att straffas", skriver den utsatta socialsekreteraren i en kommentar via Twitter. "Min förhoppning är, för min och mina döttrars skull, men också för alla tjänstemän som arbetar i socialtjänsten, att domen överklagas." 

Den utsatta socialsekreteraren har sedan sommarens attacker bytt arbetsgivare.