Trygga platser för Burmas flyktingar

Burmas muslimska minoritetsbefolkning har tvingats på flykt undan militärens våld. Palmecentret har startat en insamling för att skapa trygga platser för de barn som drabbats, och Solidaritetsfonden bidrar med 40 000 kronor.

Våldet mot folkgruppen rohingya i Burma har eskalerat under de senaste veckorna. Hela byar har bränts ner och militären dödar både vuxna och barn. Nära en halv miljon rohingyer har flytt militärens attacker, som FN kallat för ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”. Merparten av flyktingarna är barn och unga. Och det är också de som drabbas värst.

– Den här situationen riskerar att eskalera till regelrätt folkmord. Nu startar vi en insamling för att hjälpa de barn som flytt och som är i akut behov av mat, tak över huvudet och trygga platser. Det är bråttom, människor svälter och behöver din hjälp nu! Säger Frida Perjus, handläggare för Burma på OPIC.

Insamlingen, som går under namnet Trygga platser, ska gå till att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt till Bangladesh och som lever utanför flyktingläger. Där ska barnen få en chans att leka, få undervisning och äta näringsrik mat varje dag, samtidigt som de får möjlighet att bearbeta det som de har varit med om. Pengarna som samlas in ska bland annat gå till stöd till den brittiska organisationen Children on the Edge, som ska anlägga cirka 50 trygga platser för barnen som har flytt till Bangladesh.

40 000 kr från Solidaritetsfonden

Akademikerförbundet SSR:s Solidaritetsfond har beslutat att skänka 40 000 kronor till Palmecentrets insamling. Som medlem är du därmed med och bidrar till att göra dessa barns liv lite lättare. Och bidrar till Palmecentrets och Akademikerförbundets fortsatta arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i Burma.

– Det som nu händer i Burma är förfärligt. Det finns drygt en miljon rohingyas i Burma och deras mänskliga rättigheter har länge varit hotade. Sedan 35 år tillbaka har medborgarskap förhindrats. Stödet till det burmesiska civilsamhället måste fortsätta och också stärkas. För oss handlar det bland annat om att fortsätta stödet till kvinnliga ledare i det projekt vi stött sedan 2010, säger Maria Östberg-Svanelind, förbundets internationella sekreterare.

Olof Palmes internationella center har arbetat för fred, demokrati och utveckling i Burma i 20 år. Akademikerförbundet SSR har varit engagerade i Burma sedan 2010. Stödet har fortsatt även efter demokratirörelsens och Aung San Suu Kyis valseger. Vårt stöd har riktats till ett projekt som stöder och utbildar kvinnliga ledare och vår lokala partner är Alternative Asean Network for Burma (ALTSEAN). Läs mer om Solidaritetsfonden och förbundets internationella arbete. 

Så här kan du bidra

Hjälp oss att skapa trygga platser för barnen! 
Swish: 123 240 60 72
Sms: Skicka "tryggaplatser" till 72 456 för att ge 100 kronor.
Plusgiro: 570-2