Tuff situation för Malmös biståndshandläggare

Biståndshandläggare i Malmö är stressade, mår dåligt och hinner inte med sina uppdrag. Arbetssituationen har nu blivit så allvarlig att huvudskyddsombudet slagit larm, rapporterar P4 Malmöhus.

Hanna Ljungberg är huvudskyddsombud på Akademikerförbundet SSR och driver fallet med biståndshandläggarnas arbetssituation. Hon beskriver situationen som kaosartad. 

– Man hinner inte med sitt arbete, man mår jättedåligt och är stressad. Man känner oro både inför hur man själv orkar med arbetet men också hur det drabbar medborgarna, säger Hanna Ljungberg till P4 Malmöhus

Facket uppmärksammades på situationen i förra veckan. I brev beskriver handläggarna hur man upplever det som att man inte har överblick över arbetssituationen, man känner sig otillräcklig, alla mår dåligt och att "varje nytt moment känns oövervinneligt och ohanterbart". Det har bland annat lett till att det tar längre tid för vårdtagare att få hjälp, och att ett flertal personer fått för höga räkningar för hemtjänst.

Personalen på Vård och omsorg i Malmö har mellan 200 och 250 ärenden per anställd, mer än dubbelt så många som socialstyrelsen rekommenderar. Minskad budget, omorganisationer och nya system sägs ligga bakom situationen. 

Lyssna på inslaget i sin helhet på Sveriges Radio.