Tunga frågor på agendan i Almedalen

Tunga samhällsfrågor står på agendan för Akademikerförbundet SSR i Almedalen 2015. Allt från ökande sjukskrivningar som följd av psykisk ohälsa till läget i socialtjänsten avhandlas under fem seminarier.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll finns med i panelen i diskussionen om den växande psykiska ohälsan bland kvinnor tillsammans med bland andra Försäkringskassans analyschef Laura Hartman. Seminariet genomförs måndagen den 29 juni klockan 13–14.

Etiska problem i skolkuratorernas arbete diskuteras av bland andra Yvonne D Wester, ordförande för Sveriges skolkuratorers förening, måndag den 29 juni klockan 16–17.

Med en ny avtalsrörelse bakom hörnet är frågan om jämställda löner högaktuell. Går det att vidareutveckla den svenska modellen till ett vassare verktyg i kampen mot lönediskriminering? LO:s vice ordförande Tobias Baudin vrider på den frågan tillsammans med bland andra Helene Fritzon, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation och Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth. Seminariet genomförs tisdag den 30 juni klockan 14.30–15.30.

Frågan om en bättre fungerande integration och hur vägen till jobben kan kortas är ämnet för ett seminarium den 30 juni klockan 11.30–12.30. Irene Wennemo, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, finns i panelen tillsammans med bland andra moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Krisen i socialtjänsten och framför allt den sociala barn- och ungdomsvården har lyfts fram det senaste året. Men krisen kan vändas till utveckling. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér diskuterar förändringsarbetet tillsammans med bland andra Marlene Burwick från SKL och Barnombudsmannen Fredrik Malmberg på ett seminarium onsdag den 1 juli klockan 11.30–12.30.

Platsen för samtliga seminarier är Kårhuset Rindi, Tage Cervins gata 1, vid Almedalen. Förbundsordförande Heike Erkers deltar i samtliga seminarier med undantag för seminariet om elevhälsan, där Akademikerförbundet SSR:s vice ordförande Carina Laurin Stensson deltar.