Två semesterdagar – borde varit julklappen

I julas var elcykel årets julklapp. Men det borde ha varit två lagstadgade semesterdagar till. I veckans Fackets bild beskriver Ursula och Simon hur vi tidigare har lyckats få upp semestern genom att lag och avtal har växeldragit. Nu är det dags för lagen att dra igen. 

På 40 år har inte antalet semesterdagar i lag ökat alls. På lika många år mellan 1938 och 1978 ökade antalet lagstadgade semesterdagar från 12 till 25 dagar. Det är dags för en ny reform.

Vi har högst andel av arbetskraften i arbete i EU. Samtidigt går ekonomin bra. Det är ett bra tillfälle just nu. I Sverige har vi 25 semesterdagar i lag. Många länder som Tyskland, Frankrike och Danmark har 30 dagar.

Att nu höja antalet semesterdagar i lag handlar om att lyfta golvet för de som har det sämst. De lägsta avtalen ger endast 25 dagar. Det gäller många under 40 år. Många av de bästa avtalen ger upp emot 35 dagar. Lyfts golvet visar erfarenhet också att taket höjs succesivt. Då får vi ett hållbarare arbetsliv för alla så att vi orkar jobba längre.