Unga dricker mindre än någonsin

Landets niondeklassare dricker mindre alkohol än någonsin. Narkotikaanvändandet är också på nedgång. Och det kan vi – kanske – tacka datorerna för.

– Den positiva utvecklingen har pågått sedan några år tillbaka och pekar nu på historiskt låga siffror, säger utredaren Anna Englund.

Färre än varannan elev i årskurs nio (42 %) har druckit alkohol det senaste året, visar den senaste undersökningen av skolelevers drogvanor, som presenterades av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) i Almedalen i går. Det är en halvering på femton år och den lägsta noteringen sedan mätningarna började 1971. Efter att ha legat stilla i några år verkar också användningen av narkotika att sjunka.

De flesta unga får tag på alkohol via syskon eller vänner. Mycket få köper alkohol eller droger via internet. Andelen som använt nätdroger ligger i år på 3–4 procent i år 2 på gymnasiet och har sjunkit med cirka en procentenhet i båda årskurserna jämfört med förra årets mätning.

Vad utvecklingen beror på är svårt att säga, men Anna Englund tror att det kan ha att göra med den digitala utvecklingen. Till Svenska Dagbladet säger hon att ungdomar hittat nya sätt att umgås i sociala forum och genom spel på och utanför nätet. Nätet utgör en kontaktyta där det är lätt att vara anonym och söka efter likasinnade utan att riskera att göra bort sig. Och där har alkohol inte en naturlig plats.