Upphandling — varför bry sig?

Vem bryr sig egentligen om upphandlingar? Och vad kan man egentligen göra med dem? Vi grävde ner oss i ämnet tillsammans med Ardalan Shekarabi. 

Vad kan man egentligen göra i en upphandling? Hur gick det till när det blev obligatoriskt att ställa krav på villkor enligt kollektivavtal? Ardalan Shekarabi var ansvarigt statsråd i förra regeringen – och vi gräver ned oss i frågan ordentligt. Men vi börjar i varför så många tycker att upphandling känns så tråkigt för många…

– Det ses av många som en teknisk och administrativ fråga – när offentlig upphandling i praktiken påverkar innehållet i de offentliga tjänsterna. Men vi måste se det som en del av politiken – och att politiker har ansvar för de beslut som fattas kring offentlig upphandling. 

Men tar våra politiker detta ansvar – eller gömmer de sig bakom juridik? Finns det slentrianmässigt upphandlande i kommuner och på myndigheter? Upphandlingsområdet är ett av offentlig sektors viktigaste styrmedel – och det är dags att vi får en seriös debatt om vad det innebär.