Uppsala satsar på förmånscykel

Allt fler kommuner hakar på trenden med förmånscyklar. Senast i raden är Uppsala kommun där dryga 10 000 fastanställda nu kan nyttja förmånen. ”Det här kan bli en spark i baken för medarbetarna” säger kommunalrådet Maria Gardfjell.

Den som är fastanställd i Uppsala kommun kan nu hyra en cykel eller elcykel mot avdrag på bruttolönen. I snitt blir det ungefär 100 kronor i månaden som personalen får betala för en vanlig stadscykel, och då ingår hjälm och försäkring. Avtalet sträcker sig över tre år och efter det kan man köpa ut cykeln till marknadsvärdet eller lämna tillbaka den och hämta ut en ny.

– Vi gör det här för att Uppsala ska bli en mer attraktiv arbetsgivare och för att så många som möjligt ska ta cykeln till jobbet. Det här går väl ihop med våra folkhälso- och miljömål och kan bli en spark i baken för medarbetarna att ta cykeln till jobbet, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd.

Förmånen började gälla i går och ett hundratal av de drygt 10 000 fastanställda har anmält sig. Ungefär 30 procent av dem ville ha en elcykel.

– Det är nog många som bor utanför staden och som vill kunna cykla utan att bli svettiga. Då är elcykeln ett bra alternativ.

Cykelförmåner har även införts i bland annat Jönköping, Nacka och Örebro kommun.

Klas Elm, VD på branschorganisationen svensk cykling, kan se en tydlig trend.

– Vi har märkt av en ökning senaste året där allt fler både kommuner och företag erbjuder förmånen för sina anställda. Vi uppmärksammade för flera år sedan att möjligheten fanns, men det var oftast bara mindre företag som utnyttjade den, vilket var konstigt. Men nu har det blivit en ketchupeffekt och det pratas om det här överallt, säger han. 

Text: Stina Loman, Akademikern