Uppsala vill anställa obehöriga handläggare

Socialnämnden i Uppsala har ansökt om dispens för att kunna anställa icke-behöriga som barn- och ungdomshandläggare inom socialförvaltningen. Det oroar de anställda vid kommunens barnenheter.

Frågan om kompetenskrav inom socialtjänsten är en het potatis i hela landet just nu. I Uppsala är det inte första gången som socialnämnden har velat frångå kraven för att kunna fylla sina vakanser. I höstas backade dock nämnden om slopade behörighetskrav efter protester från Akademikerförbundet SSR:s förtroendevalda och ett stort antal medlemmar.

Nu är frågan åter uppe på dagordningen sedan socialnämnden i slutet av januari beslutat att ansöka om dispens från behörighetskraven hos Socialstyrelsen. I en debattartikel i tisdagens UNT kritiserar skyddsombuden på två av kommunens barnenheter socialnämndens åtgärder och menar att de bryter mot lagen.

”Om Socialstyrelsen godkänner socialnämndens ansökan om dispens är vi övertygade om att missnöjet bland socialsekreterare kommer att yttra sig i bland annat fler uppsägningar, att rättssäkerheten riskeras och att barn och ungdomar till följd av detta kan fara riktigt illa”, skriver de.

Läs hela debattartikeln på UNT.