Ut ur EU-parlamentet – vad händer nu med Feministiskt Initiativ?

Ordförandena för Feministiskt initativ

Efter fem år i EU-parlamentet kom väljarnas dom för två veckor sedan, Feministiskt Initiativ fick lämna sitt mandat i Bryssel. Hur ser framtiden ut för partiet? Farida al-Abani och Gita Nabavi, partiledare för Fi, gästar Samhällsvetarpodden den här veckan.


Varför åkte Fi ur EU-parlamentet egentligen?

– Vi ser ett mer högerextremt och konservativt politiskt samtal och det påverkar också vad väljarna ser som möjliga och trovärdiga alternativ. Vi har haft svårt att nå fram med vårt budskap i det politiska landskapet, säger Gita Nabavi. 

Samtidigt ser Fi ingen anledning att anpassa sig till det förändrade politiska landskapet.

– Jag blir glad i alla fall över att folk inte kopplar oss med begränsningar för människor och att vi står upp för att prata om mänskliga rättigheter, så där blir jag ändå stolt, säger Farida al-Abani. Det kan väl som sagt ha en konsekvens av det, men då får det vara så. Då får det vara tiden vi lever i och då får det kosta det mandatet, tyvärr.

Förutsättningar för att bli valda

Enligt Ungdomsbarometerns senaste mätning är feminist en av de vanligaste identiteterna för unga idag. Ändå lyckades Fi bara få 2 % av de yngsta väljarnas röster, enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu. Vad har Fi:s frågor för framtid i det politiska samtalet?

– Man tror inte riktigt på det politiker säger för att när det kommer till kritan är det inte så man handlar, säger Gita Nabavi. Jag tror att det här förtroendet bygger väldigt mycket på att, många av de som är medlemmar i Fi har ju rötter i andra organisationer. Det är därifrån vi bygger vår trovärdighet, det är så vi skapar vår politik.

Det har riktats kritik mot Fi för att partiet inte tog större utrymme under #metoo-hösten 2017. Farida al-Abani är trött på kritiken, men menar också att det visar på vilken position partiet har i det politiska samtalet.

– Man förväntar sig att vi är det första feministiska partiet som då ska göra någonting och säger kanske en del om den feministiska regeringen vi har, säger Farida al-Abani. Vi kunde absolut ha gjort mer, men det fanns en försiktighet och också det här att vi var själva mitt i det. #metoo är skälet till att vi engagerade oss i politiken.

Vilken väg tar partiet framåt?

Ska Fi framöver bredda partiet för att locka fler väljare eller fokusera ännu tydligare på att driva sina kärnfrågor kring feminismen? Varken Farida al-Abani eller Gita Nabavi vill utlova något, utan inväntar valanalyserna.

– Det är väldigt viktigt att de som är med i partiet får vara med och bidra och forma den väg framåt vi ser. Vi är två ganska nya partiledare, jag tror att det här kommer leda till något spännande och nytt, en nystart, säger Gita Nabavi.