Utan oss går det åt helvete

Den svenska modellen är en unik modell som har skapat en av världens starkaste arbetsmarknader. Nu är den under hot. 

Svenska modellen är under allvarligt hot. Det är en unik modell som har skapat en av världens starkaste arbetsmarknader med högst sysselsättning inom EU, och en nivå på arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor som nästan inga andra länder når upp till.

Det är en fråga som angår alla – akademiker såväl som arbetare. Om vårt sätt att organisera arbetsmarknaden förändras kommer vi att få se mer strejk, fler otrygga anställningar och färre i jobb. För första gången på länge finns det flera politiska förslag i luften för att underminera arbetsmarknadens parter.

Hot mot svensk arbetsmarknad

Vi har därför bett Anders Ferbe, tidigare förbundsordförande på IF Metall – ett av de största LO-förbunden, att gräva djupare i frågan. Hans analys och förslag hittar du i hans rapport, En livskraftig modell utmanas. Facken slåss mot sjunkande medlemssiffor och politisk klåfingrighet. Därför måste organiseringen prioriteras – och därför måste politikerna sluta med ingreppen. Att skrota lagen om anställningstrygghet, LAS, eller inskränka strejkrätten skulle hota den svenska arbetsmarknaden.
 
Från Akademikerförbundet SSRs sida inser vi allvaret i situationen. Att stärka partsmodellen är vårt fokus i år, på vår kongress i maj – och vi kommer kämpa varje dag fram till valet för att inte de skadliga förslagen ska bli verklighet. Nu måste alla ta sitt ansvar.