Utbildning för civilsamhället 26-27 september!

Genom ett samarbete med Idealistas har vi nu möjligheten att kunna erbjuda Akademikerförbundet SSRsmedlemmar 10 procent rabatt på Idealistas utbildningshelg för aktiva och anställda i ideella organisationer.

Tillsammans med personer från andra organisationer har du möjlighet att lära dig mer och utbyta tankar om juridik för föreningar och ledarskap som utgår från en förenings idé. Utbildningsdagarna utgår från böckerna Juridikboken och Ändamålsparagrafen och hålls av författarna till böckerna.

Juridikutbildningen (26 september, klockan 9.00-16.00)

Under dagen kommer Karin Källström, författare till boken ”Juridikboken för ideella föreningar” att ge en grundkurs inom föreningsjuridik. Utbildningen kommer bland annat att ge kunskaper kring grundläggande föreningsrätt, som exempelvis stadgars funktion och innehåll, hur beslut fattas och om hur felaktiga föreningsbeslut kan angripas.

Under dagen fördjupas frågor kring uteslutning från ideella föreningar, styrelseansvar samt översiktligt vissa bokförings- och skattefrågor.

Utbildningen hålls delvis i föreläsningsform, men ger också stora möjligheter för deltagarna att komma med egna frågor och ämnen för diskussion. Ta gärna med din egen förenings stadgar eller något juridiskt problem som uppstått i den egna föreningsverksamheten som kan diskuteras i gruppen.

Karin Källström är jurist och jobbar på Gernandt & Danielsson Advokatbyrå i Stockholm. Hon kommer ursprungligen ifrån Örnsköldsvik, där hennes ideella engagemang i Förbundet Vi Unga och Studieförbundet Vuxenskolan började. Under de senaste åren har hon varit en flitig föreläsare hos ideella organisationer i ämnena styrelsekunskap, valberedningskunskap och juridik för ideella föreningar.

Ledarskapsutbildningen (27 september, klockan 9.00-16.00)

Under dagen kommer Cecilia Elmqvist, författare till boken ”Ändamålsparagrafen – ledarskap i folkrörelser” tillsammans med deltagarna att fördjupa sig i det viktigaste i ideella organisationer, nämligen uppdraget och idén bakom föreningen.

Under dagen behandlas vad som kännetecknar ledarskap i ideella organisationer. Vi synliggör långsiktighet och vad som är strategiskt ledarskap i en förening. Roller, funktioner och ansvar och vad det innebär att leda en organisation utifrån en idé behandlas. Vi fördjupar oss också i personligt ledarskap i rörelse.

Under utbildningen varvas föreläsning med gruppövningar och diskussioner.

Cecilia Elmqvist är förlagschef på Idealistas Förlag och arbetar dagligen med böcker om ideella organisationer och ledarskap. Hon har lång erfarenhet av arbete med ledarskap såväl lokalt, nationellt som internationellt, både som förtroendevald och tjänsteman. Under många år har Cecilia föreläst kring ledarskap och grupper, samt inkludering och mångfald.

Pris

1440 kronor för båda dagarna gäller medlemmar i Akademikerförbundet SSR (ordinariepris 1600 kronor). Du kan också välja att delta en av dagarna, då gäller ordinariepris 950 kronor för en dag. I priset ingår förutom utbildningen böckerna Juridikboken och Ändamålsparagrafen (för båda dagarna, annars en av böckerna) samt förmiddagsfika, lunch och frukt.

Anmälan

Anmäl dig senast den 14 september på: http://www.idealistas.se/anmalan

Kom ihåg att ange SSR-medlem i övrigt fältet för att ta del av rabatten.

Vid avanmälan efter 14 september debiteras full avgift.

 

Plats: Franzéngatan 6 i Stockholm.

Övernattning
Om du behöver övernatta i Stockholm kan vi erbjuda övernattningsrum i samma byggnad som utbildningen för 650 kronor (fre-sön eller lör-sön kostar 650 kr, frukost serveras ej). Först till kvarn gäller då det finns begränsat med platser. Vid intresse, kontakta Jakob Sjöström på jakob.sjostrom@idealistas.se eller 070-6966703. Det finns även vandrarhem och hotell i närheten.

Frågor?

Har du frågor om innehållet i utbildningen, kontakta Cecilia Elmqvist på cecilia.elmqvist@idealistas.se eller 070-2449499.

För frågor om det praktiska inför utbildningen, kontakta Jakob Sjöström på jakob.sjostrom@idealistas.se eller 070-6966703.