Vad kostar din tjänstepension?

Vad kostar din tjänstepension? En ny webbtjänst visar vad som försvinner från din tjänstepension i form av avgifter och kostnader. Det kan hjälpa dig att jämföra och välja tjänstepension.

Oberoende konsumenternas försäkringsbyrå lanserade nyligen webbtjänsten JämförPris. Tjänsten visar vad som försvinner från din tjänstepension i form av avgifter och kostnader och vilken avkastning du förlorar på grund av det. 

– I och med att du har din tjänstepension under så lång tid kan även små avgifter och kostnader få stor effekt, förklarar Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå i ett pressmeddelande. 

– Avgifterna och kostnaderna leder också till förlorad avkastning eftersom du har mindre pengar kvar som växer. Det är med i beräkningarna.

För en 35-åring med 35 000 kr i månadsinkomst kan tjänstepensionen kosta över hundratusen kronor. Och skillnaden mellan den billigaste och dyraste kan vara över 50 000 kr. Det är något som de flesta konsumenterna inte är medvetna om. JämförPris visar tjänstepensioner inom de vanligaste kollektivavtalsområdena, så de allra flesta som arbetar kan använda sig av tjänsten.