Vad ska jag tänka på inför anställningsintervjun?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en socialsekreterare som ska på intervju för sitt drömjobb.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Vad ska jag tänka på inför anställningsintervjun?

Jag har blivit kallad på intervju till ett jobb som är något av ett drömjobb för mig och är självklart nervös. Vill verkligen förbereda mig så gott det bara går. Vad ska jag tänka på?

/Socialsekreterare som vill byta jobb

Svar: Förbered dig inför intervjun genom att ta reda på så mycket som möjligt om företaget. Vad har de för affärsidé och prioriterade verksamhetsområden? Surfa runt på företagets hemsida, beställ årsredovisning, produktbroschyrer eller annat material som du kan läsa in i förväg. Om du har tid, gör lite kompletterande research bland tidnings- och nyhetsklipp. Det kan vara värdefullt att känna till i vilka sammanhang, såväl positiva som negativa, som företaget figurerat i medierna de senaste åren.

Ta fram platsannonsen för det aktuella jobbet. Läs den på nytt flera gånger och fundera över hur dina meriter matchar det som arbetsgivaren efterfrågar. Försök att sätta dig in i vilken information arbetsgivaren vill få av dig under intervjun. Läs igenom dina ansökningshandlingar och begrunda hur du beskrivit din kompetens och dina erfarenheter där.

Se till att du tar med kopior på betyg, intyg och andra relevanta handlingar till anställningsintervjun.

Många undrar över klädsel; de vill klä sig rätt inför intervjun och är lite osäkra på vilken klädkod som råder på företaget. Generellt kan man väl säga att det viktigaste är att du klär dig i den stil som passar dig. Om du vanligtvis aldrig har kostym eller dräkt ska du inte ha det på intervjun heller. Din klädstil är en del av din personlighet och det kan ge ett negativt intryck ifall det syns att du inte känner dig bekväm med vad du har på dig.

Fast inom ramen för din personliga klädstil finns ju alltid utrymme för ett visst mått av anpassning. Olika branscher har olika klädkoder. Reklambyråfolk klär sig på ett sätt, lite lagom ledigt och trendigt. Inom finans- och försäkringsbranschen klär man sig mer strikt. Generellt kan man väl säga att det oftast är bättre att det är bättre att vara lite för uppklädd än tvärtom ifall man känner sig osäker på klädkoden.

Förbered dig på vanliga intervjufrågor som varför har du sökt jobbet, var ser du dig själv om fem år, varför vill du arbeta här, och den vanligaste av dem alla – berätta om dig själv. Öva på att sätta ord på dina förmågor och egenskaper. Vilka är dina mest utmärkande personliga egenskaper? Vilka är dina svaga och starka sidor? Lista saker som du presterat och är stolt över, såväl i arbetslivet som i privatlivet, de kan komma väl till pass att använda som exempel på intervjun.

Om du har möjlighet, ta dig gärna lite tid att koppla av strax före intervjun. Du kan till exempel sätta dig på ett fik, läsa en tidning och njuta en stund. Avkopplingen kan hjälpa till att dämpa stressen och nervositeten.

Peppa dig själv inför intervjun. Tänk på att arbetsgivaren har en positiv bild av dig och din kompetens, annars hade du aldrig blivit kallad till intervjun. Frammana positiva minnesbilder från tillfällen då du presterat saker som du är stolt över och fått beröm för. Tänk på att det inte bara är du som befinner dig i en urvalsprocess. Du kan också vända på steken och se det som att arbetsgivaren ska sälja in jobbet till dig och få dig att välja det. Ser man det så känns det mer balanserat, ingendera parten har övertaget och man behöver inte känna sig i underläge.

Om du har möjlighet kan det vara klokt att ta reda på i förväg vilka som kommer att vara med på intervjun. På så vis har du möjlighet skaffa dig lite mer koll på läget genom att läsa in dig på vilka områden de jobbar med.

Kom i tid! Att komma för sent ger alltid ett negativt intryck och kan skapa irritation. Ge dig hellre en kvart eller mer i tidsmarginal så slipper du stress och tar höjd för eventuella förseningar i trafiken. För säkerhets skull bör du trots allt ha med ett telefonnummer som du kan ringa ifall du ändå skulle råka bli försenad.