Vad vill centern med Arbetsförmedlingen?

Mycket av det som händer just nu med Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken verkar ha sitt epicentrum i tankar inom Centerpartiet. I veckans avsnitt av Samhällsvetarpodden tar vi pulsen på Martin Ådahl, riksdagsledamot för Centerpartiet och som allmänt anses ledande i förändringarna av arbetsmarknadspolitiken.

Vi börjar med att prata med Martin om M/KD-budgeten som gick igenom. 

- Jag är tämligen förbannad på hur det gick till med M/KD-budgeten. Så här kan man inte göra. Vi satt mitt i regeringsförhandlingarna. Detta var en av de avgörande sprickorna i Alliansen, säger han. 

- Man kan inte göra neddragningar på det här sättet. Vi hade en tydlig plan för hur vi skulle göra. Vi vill ha någonting genomtänkt. Det var inte detta!

Han berättar också om arbetsmarknadsfrågornas roll i Januariavtalet.

- Arbetsmarknaden var den absolut tuffaste punkten i förhandlingarna. Det var när den här frågan löste sig som vi insåg att det fanns en väg framåt i praktisk politik, avslöjar Martin Ådahl.

Men Martin är också mycket kritisk till hur Arbetsförmedlingens ledning valde att hantera neddragningarna. Mest kritisk är han rörande kontorsnedläggningarna.

- Säg att du sparar 100 - 120 miljoner på att lägga ner de minsta kontoren. Det är väldigt lite av Arbetsförmedlingens hela budget. Att man valde ut, bland det minst kostsamma och mest kritiska för vår reform - att man måste nå ut i hela landet, det är nästan gränsande till sabotage. Det behövde man inte göra! Vi har besparingar som är tokigt upplagda i och med M/KD-budgeten, men både de och Arbetsförmedlingens ledning har gjort tokigheter.

Martin berättar också om hur ett vettigt ersättningssystem i LOV ska utvecklas som inte ska se ut som LOV-lösningen inom stöd- och matchning, om kommuner ska kunna vara LOV-leverantörer och mycket mer.

- Det här blev väldigt rörigt för folk. Det är bara i en sådan här podd, där man får prata till punkt, som folk kan uppfatta hela den här kedjan av händelser, avslutar Martin Ådahl.

Ta chansen och lyssna på detta och mycket mer i podden och få det förklarat som inte kommer fram annars.