Vadå ”samhällsvetare”? Jag är ju statsvetare! 

Jag tycker det är kul att föreställa sig oss samhällsvetare som delar i ett fotbollslag och för att kunna vinna måste alla delar funka.

Vi är ett brett register av människor med olika utbildningar och yrken som kan kalla oss för samhällsvetare. Under paraplyet av utbildningar för samhällsvetare ryms bland andra genusvetare, statsvetare, kriminologer, sociologer, freds- och konfliktvetare, kulturgeografer, samhällsplanerare, statistiker och rättsvetare. Vi är en bred grupp med breda kunskaper som inte alltid är så lätta att definiera heller.  

Lägger vi på ytterligare ett lager – yrkestitlar – så har vi ännu fler definitioner. Projektledare, utredare, administratör, handläggare, kvalificerad handläggare, organisationsutvecklare, konsult, strateg, statistiker, kommunikatör, analytiker, enhetschef, docent. Eller varför inte klubbdirektör i mitt hjärtas förening IFK Göteborg? 

Jag tycker det är kul att föreställa sig oss samhällsvetare som delar i ett fotbollslag och för att kunna vinna måste alla delar funka. För att vi inte ska släppa in massa mål måste vi ha kompetenta och duktiga medarbetare i försvarsspelet, precis som vi behöver ha i samhället för att säkerställa ett gott skyddsnät. I anfallsspelet behöver vi en bra mix av spelfördelare som kan göra grovjobbet, lite som Caroline Seger, men också kreatören som är sylvass i avslutslägen, lite som Zlatan. Här kan vi dra paralleller till medarbetarna i ett innovativt näringsliv som är berett att tillsammans med facken göra jobbet för att vi ska fortsätta ha spjutspets framåt.  

Själv är jag, som rubriken antyder, statsvetare, men begreppet samhällsvetare ligger mig väldigt varmt om hjärtat. För en sak är jag övertygad om: även om ordet samhällsvetare stundtals känns brett och oprecist finns där också en stor styrka. Vi samhällsvetare vet hur samhället fungerar. Genom våra breda kompetenser inom en rad olika ämnesområden får vi en kunskapsbas som få andra professioner kan mäta sig med. En kunskapsbas som är helt nödvändig när vi tillsammans bygger framtidens samhälle.