Valåret 2018: Låt inte fake news sätta agendan

FOTO: MARCO VERCH, HTTPS://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG/W/INDEX.PHP?CURID=59650322

När alternativa fakta och lögner flödar fritt är det viktigare än någonsin att vara källkritisk och säga ifrån när det är fel. Skippa det klassiska nyårslöftet och använd dig istället av ditt kritiska tänkande för att bidra till ett bättre valår.

Nytt år, nytt jag och nya löften, ja vi har alla säkert hört det förut. I år är året då jag ska ta tag i mig själv, börja spara, sluta röka, äta nyttigare och träna mer. Gymmen är överfulla under årens två första månader och vi dränks av reklam om diverse hälsokost.

Tyvärr så slutar det oftast där, de gymkort som köptes i januari samlar damm i mars och den nyttiga kvargen står längst in i kylen bakom en stor burk färdigköpt bearnaisesås. Så inför 2018 kanske det är dags att testa ett nytt nyårslöfte, ett som inte bara gäller dig själv utan även samhället runt om dig, vad sägs om att lova att alltid vara källkritisk?

Det kanske inte låter som något storartat eller speciellt nyårslöfte men att vara källkritisk idag är kanske viktigare än någonsin tidigare. 2018 är det valår i Sverige och om det är något som 2017 och 2016 lärde oss är det att demokratiska val i väst har blivit riktigt smutsiga.

Alternativ världsbild det "nya normala"

Valkampanjer har historiskt sett alltid innehållit överdrifter om rivalers politik, hur landet utvecklas åt ett eller annat håll samt en del smuts- och pajkastning men de senaste åren har vi gått in i en ny epok. Vi pratar numera om trollfabriker, alternativa fakta och filterbubblor vars främsta syfte är att leverera en alternativ världsbild som det nya normala.

Det amerikanska valet blev för många en väckarklocka på hur stor inverkan påhittade nyheter och rena lögner kan få under ett val om de inte ifrågasätts eller korrigeras. Vi ser fortfarande efterdyningarna av valet utspelas framför våra ögon med utfrågningar av nätjättar i representanthuset och olika utredningar.

Under 2017 års olika val runt om i Europa såg vi liknande historier upprepa sig. Lögner och påhittade nyheter som spreds och fick stort utrymme utan att någon ifrågasatte dem och påverkade valutgångar. När vi nu går in i 2018 med ett val i Sverige kan vi med största säkerhet säga att vi kommer få uppleva liknande situationer. Det kommer spridas påhittade nyheter med syfte att bilda opinion, det görs det redan nu.

Minska spridningen av lögner och myter

Varför är då allt det här viktig för att bestämma sig för ett nyårslöfte? Därför att vi tillsammans faktiskt har möjlighet att minska spridningen av lögner och myter. En av de viktigaste delarna av en akademisk utbildning är att lära sig tänka kritiskt eller som ett lärosäte skriver på sin hemsida: ”Förmågan att tänka kritiskt är grundläggande för alla akademisk utbildning”. Alla som har utbildat sig vet hur viktigt det är att vara källkritisk. Det är när vi kommer till källan som vi kan göra en bedömning om ett påstående är trovärdigt eller inte och förstå varför en person vill sprida ett visst påstående.

Under 2018 kommer det vara viktigare än tidigare att inte bara var källkritisk i sitt yrkesutövande utan även i sin vardag. Att vara källkritisk, att säga ifrån när det är något som inte stämmer eller är falskt är inte bara ett nyårslöfte som kommer stärka dig utan kommer bidra till att förbättra hela samhället.

Genom att vara källkritisk och belysa det som inte stämmer bidrar du till att fler kan fatta sina beslut på korrekta grunder istället för på lögner och myter. Ett nyårslöfte att vara källkritisk är med andra ord inte bara bra för dig själv utan även för alla runt om dig.  

Läs på om källkritik

Vill du veta mer om källkritik, hur man kan bedöma en källas trovärdighet och hur du kan bli bättre på att granska information från olika källor? Idag finns en uppsjö av guider och sajter om just detta. Internetstiftelsen i Sverige (IIS) har tagit fram guiden Källkritik på internet, som tar upp allt från varför det är viktigt med källkritik till hur du går tillväga för att tekniskt granska källor på nätet. 

På Skolverkets hemsida hittar du bland annat Guide för källkritik. Guiden, som är ett underlag för personer som jobbar med barn och unga, ger en utförlig beskrivning av olika sorters källor och hur du kan gå till väga i din faktagranskning. För att inte tala om Metros satsning Viralgranskaren, som under flera år faktagranskat några av de mest spridda virala nyheterna i Sverige.